Į atsargą išėjęs Rusijos karininkas, tapęs separatistų lyderiu Ukrainos rytuose ir įtariamas dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo, galėjo dalyvauti 1992 metais rytiniame Bosnijos Višegrado mieste atliekant etninį musulmonų valymą.

Višegrade darytą fotografiją galite pamatyti ČIA. Joje matyti viduryje stovintis jaunas I. Girkinas, dar žinomas Igorio Strelkovo pseudonimu, kitas samdomas rusų karys ir Bobanas Indičius, priklausęs serbų brigadai, kuri vykdė miesto apsiaustį, leidžia manyti, kad tiek Sovietų sąjungos, tiek Rusijos armijų veteranas dalyvavo civilių bosniakų (Bosnijos musulmonų) pogrome, rašo ibtimes.co.uk.

Šiame rytiniame Bosnijos mieste buvo išžudyta mažiausiai 3 tūkst. musulmonų. Musulmonai vyrai buvo suvaryti į krūvą ir nužudyti, o šimtai moterų buvo sulaikytos ir masiškai išžagintos liūdnai pagarsėjusiame „Vilina Vlas“ viešbutyje. Vaikai, moterys ir senoliai taip pat būdavo užrakinami pastatuose ir sudeginami gyvi.

I. Strelkovas vadinamas „viena įtakingiausių separatistų figūrų Ukrainos rytuose. Jis yra tiek Sovietų sąjungos, tiek Rusijos armijų veteranas ir laikomas slaptu Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos agentu. Jis pats yra pasiskelbęs vadinamos Donecko liaudies respublikos (DLR) gynybos ministru.

Kai buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas, I. Strelkovas socialiniame tinkle „VKontakte“ paskelbė žinutę, kurioje prisiėmė atsakomybę už šią ataką. „Mes juos perspėjome neskristi per mūsų dangų“, - rašė jis. Šis įrašas vėliau buvo ištrintas.

Vėliau I. Strelkovas pareiškė, kad šalia nuolaužų rasti negyvi žmonės yra mirę dar prieš tai, kai lėktuvas pakilo. Anot maištininkų svetainės „Russkaja Vesna“, vietos gyventojai lyderiui pareiškę, kad „nemažas skaičius lavonų buvo be kraujo ir dvokė nuo irimo“.

Bosnijos žiniasklaida I. Strelkovo nuotrauką iš Višegrado paskelbė kartu su buvusio kariuomenės karininko Azizo Tafro liudijimu, kuriame jis patvirtino, kad šis Rusijos nacionalistas dalyvavo serbų agresijoje Bosnijoje.

Publikacijoje teigiama, kad I. Strelkovas kovojo Višegrade kaip Pirmosios kazokų divizijos narys ir vėliau buvo pervestas į Sarajevo apylinkes. A. Tafro yra laisvai samdomas tyrinėtojas, parašęs knygą apie rusų ir graikų savanorius, prisijungusius prie Bosnijos serbų armijos.

I.Strelkovas, nešiojantis ūsus ir pomada suteptus plaukus, dalyvavo Rusijai aneksuojant Krymą, taip pat Čečėnijos ir Padnestrės konfliktuose. Ukrainos vyriausybė jam yra pateikusi kaltinimus terorizmu, o Europos Sąjunga – įtraukusi į savo asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2131)