Oficialus DLR ambasados atidarymas Maskvoje įvyko liepos 12 d. Iškilmingoje ceremonijoje buvo laukiama S. Lavrovo, bet jis nepasirodė.

„Nusprendė negaišti laiko marionetėms“, – savo nuomonę pareiškė S. Garmašas. Donbaso separatistams iškilmingąją dalį teko atšaukti paskutinę akimirką. Priežastį paskubėti pasirinko ne itin sėkmingą – Donbaso gyventojų žūtį.

„Tarytum vakar, kai žurnalistus kvietė į ceremoniją, žūčių nebuvo... Tai vadinama geros minos nutaisymu žaidžiant negerus žaidimus“, – konstatavo S. Garmašas.

Anksčiau buvo skelbiama, kad liepos 12 d. Maskvoje bus atidaryta DLR ambasada, o atidarymo ceremonijoje dalyvaus Rusijos užsienio reikalų ministras, oficialūs DLR, nepripažintų Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų bei Sirijos atstovai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino separatistų 2014 metais įkurtų Donecko ir Luhansko apsišaukėliškų „liaudies respublikų“ nepriklausomybę likus kelioms dienoms iki Maskvos karinės intervencijos Ukrainoje pradžios vasario 24 dieną.

Antradienį Donecko „liaudies respublika“ Maskvos centre atidarė savo „ambasadą“, įkurtą netoli kelių Vakarų šalių diplomatinių atstovybių.

Aukšto rango Rusijos pareigūnai ceremonijoje nedalyvavo, bet aplink pastatą buvo sutelktos sustiprintos policijos pajėgos.

Donecko separatistų „užsienio reikalų ministrė“ Natalija Nikanorova sakė, kad padėtis regione pastarosiomis dienomis pablogėjo, todėl buvo nuspręsta surengti kuklesnę ceremoniją.

Separatistų pareigūnai seniai sakė norintys, kad jų kontroliuojamos teritorijos galiausiai prisijungtų prie Rusijos, bet antradienį N. Nikanorova teigė, kad pagrindinis tikslas yra „išvaduoti respubliką“.

„Paskui įvyks referendumas“, – ji sakė žurnalistams renginyje, kuriame taip pat dalyvavo DLR „ambasadorė“ Olga Makejeva.

Birželio pabaigoje Maskvos sąjungininkė Sirija irgi pripažino abiejų Ukrainos separatistinių teritorijų nepriklausomybę, tapdama pirmąja po Rusijos tai padariusia šalimi.

Šiaurės Korėja trečiadienį tapo trečiąja šalimi,
pripažinusia apsišaukėliškas „Donecko ir Luhansko liaudies respublikas“.

Kyjivas po tokio pareiškimo nutraukė savo santykius su Pchenjanu, praneša agentūra „Reuters“.

„Šį sprendimą laikome Pchenjano mėginimu pakirsti Ukrainos teritorinį vientisumą“, - pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Separatistų atstovybė Maskvoje buvo atidaryta Rusijos karo Ukrainoje 139-ąją dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)