„Ši šalis slenka didžiausio dangstymo nuo Votergeito link“, – pareiškė Ch. Schumeras prieš, tikėtina, paskutinę prezidento apkaltos teismo dieną.

„Jei mano kolegos respublikonai atsisakys įvertinti [galimybę] iškviesti liudytojų ir [paprašyti] dokumentų šiame teisme, prezidento išteisinimas bus beprasmis. Nes [tada] tai bus pseudoteismo rezultatas“, – pridūrė jis.

Ch. Schumeras, regis, jau susitaikė su mintimi, kad D. Trumpas bus išteisintas respublikonų kontroliuojamame Senate.

Praėjusį mėnesį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai D. Trumpui paskelbė apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui.

47 atstovus 100 vietų Senate turintiems demokratams reikia bent keturių respublikonų balsų, kad į prezidento apkaltos teismą būtų iškviesta liudytojų ir procesas tęstųsi.

Prieš prasidedant paskutiniams teismo debatams penktadienį demokratai geriausiu atveju turi trijų respublikonų palaikymą šiuo klausimu.

Šiandien Senatas balsuos dėl to, ar šiame teisme bus leidžiami liudytojai ir dokumentai. Šio balsavimo svarba yra akivaizdi. Teismuose būna liudytojų, teismuose būna dokumentų“, – kalbėjo Ch. Schumeras.

Jei bus nubalsuota prieš liudininkų šaukimą, respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas), svarbus D. Trumpo sąjungininkas, galbūt jau penktadienį sušauks balsavimą dėl prezidento išteisinimo.

Toks balsavimas gali įvykti jau penktadienio vakarą, bet jis galėtų būti atidėtas dėl tolesnių diskusijų.

Prezidentą pripažinti kaltu ir pašalinti iš pareigų reikėtų dviejų trečdalių – 67 – senatorių pritarimo, todėl D. Trumpas gali beveik neabejoti būsiąs išteisintas, nes respublikonai Senate turi 53 vietas.