Retas išankstinis pranešimas apie susitikimą su jaunuoju Šiaurės Korėjos lyderiu pasirodė kelios valandos po to, kai Pchenjanas padidino derybų statymus pareiškimu neatsisakyti savo branduolinių ginklų mainais į taikos sutartį.

M. Pompeo, kuris bando suorganizuoti antrą Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimą, taip pat nuvyks į JAV sąjungininkes Japoniją bei Pietų Korėją, ir į Šiaurės Korėjos pagrindinę sąjungininkę Kiniją, su kuria JAV įsivėlė į prekybinius ir diplomatinius ginčus.

Tai bus ketvirta M. Pompeo kelionė į Vašingtono ilgai pariju laikytą Šiaurės Korėją, D. Trumpo administracijai siekiant nutraukti jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programas.

„Manau, jog tai, kad sekretorius vyksta į ketvirtą kelionę per mažiau nei metus, rodo... pažangą ir postūmį“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė Heather Nauert.

„Visi supranta, kad mūsų laukia ilgas kelias ir dar daug darbo, – sakė ji. – Tačiau akivaizdu, kad šie pokalbiai vyksta teisinga kryptimi ir mes pakankamai pasitikime savimi, kad įšoktume į lėktuvą ir skristume ten tęsti šių pokalbių.“

M. Pompeo jau du kartus buvo susitikęs su Kim Jong Unu, įskaitant kartą, kai jis dar buvo CŽV vadovas. Tačiau M. Pompeo su Šiaurės Korėjos lyderiu nebuvo susitikęs per praėjusią kelionę liepos mėnesį, kai Kim Jong Unas vietoje to buvo nufotografuotas lankantis bulvių ūkį.

Rugpjūčio mėnesį buvo paskelbta apie dar vieną M. Pompeo kelionę, bet D. Trumpas ją netikėtai atšaukė.

Trumpas „įsimylėjęs“ Kim Jong Uną

Kim Jong Unas, kuris kaip lyderis retai išvyksta iš savo šalies, birželio mėnesį Singapūre susitiko su D. Trumpu. Tai buvo pirmas per visą istoriją JAV ir Šiaurės Korėjos, kurios niekada nepasirašė oficialios sutarties 1950-1953 metų Korėjos karui užbaigti, viršūnių susitikimas.

Šeštadienį D. Trumpas pažėrė pagyrų Kim Jong Unui, kurį žmogaus teisių gynimo grupės laiko vienu represyviausių lyderių pasaulyje, ir pareiškė, kad jiedu yra „įsimylėję“, o jų draugystę palaiko „gražūs laiškai“.

Jei ši meilė abipusė, Kim Jong Unas ją reiškia gerokai santūriau.

Jo užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho šeštadienį kreipdamasis į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją pareiškė, kad Vašingtonas „prievartos priemonėmis, kurios žlugdo pastangas didinti pasitikėjimą“, stumia į aklavietę derybas dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) antradienį paskelbė, kad deklaracija dėl Korėjos karo užbaigimo „niekada negali būti koziris“ denuklearizacijos derybose ir kad karo užbaigimas „nėra tik vieno žmogaus dovana kitam“.

H. Nauert neteikė didelės reikšmės šiems komentarams ir sakė: „Kitos šalys kartais sakys spalvingesnių dalykų nei Jungtinės Valstijos ir tai tiesiog taip pat yra gerai.“

D. Trumpas santykių su Šiaurės Korėja gerinimą vaizduoja kaip vieną svarbiausių savo užsienio politikos pasiekimų, tačiau kritikai abejoja, kad Kim Jong Unas tikrai atsisakys branduolinių ginklų, kurių jo dinastija siekė dešimtmečius.

Konsultacijos su sąjungininkais ir Kinija

Net ir vykstant šiai diplomatinei kampanijai, Jungtinės Valstijos reikalavo palikti griežtas JT sankcijas Šiaurės Korėjai, o Pekinas tvirtino, kad atėjo laikas pradėti jas švelninti.

JAV diplomatijos vadovas praėjusią savaitę paskelbė, kad po susitikimo su Ri Yong Ho Jungtinėse Tautose yra pasirengęs grįžti į Šiaurės Korėją.

M. Pompeo savo kelionę šeštadienį pradės Tokijuje, kur susitiks su Japonijos premjeru Shinzo Abe, ilgai propagavusiu griežtą liniją dėl Šiaurės Korėjos, bet neseniai pareiškusiu, kad nori susitikti su Kim Jong Unu.

Po derybų Pchenjane M. Pompeo vėliau sekmadienį nuvyks į Seulą, kur susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, padėjusiu vadovauti susitaikymo su Šiaurės Korėja pastangoms.

H. Nauert sakė, kad po to M. Pompeo nuvyks į Pekiną susitikti su pareigūnais, kurių vardai nenurodomi.

D. Trumpas praėjusią savaitę muitais apmokestino 200 mlrd. JAV dolerių (173,3 mlrd. eurų) vertės importo iš Kinijos ir apkaltino Pekiną dėl Vašingtono griežtos pozicijos prekybos klausimu kišantis į būsimus JAV rinkimus.