"Mes negalime pripažinti balsavimo rezultatų, kol nebus aiškaus galutinio įvertinimo. Iki tos dienos, niekas negali skelbtis laimėjęs", - sakė ekscentriškasis milijardierius per Romoje surengtą spaudos konferenciją.

S.Berlusconi užsiminė, jog negaliojančiais gali būti paskelbti lemiami užsienio italų balsai, lėmę šešių mandatų savininkus. Šie balsai pakreipė rinkimų rezultatus R.Prodi naudai, kai jam atiteko keturios iš šių šešių vietų.

"Per balsavimą užsienyje buvo daugybė nesklandumų", - tvirtino premjeras.

"Negalima atmesti, kad šis balsavimas gali būti paskelbtas negaliojančiu", - sakė S.Berlusconi, surengęs aršią rinkimų kampaniją, kad pratęstų savo penkerių metų valdymą - ilgiausią Italijoje po Antrojo pasaulinio karo.

Jis net pasiūlė formuoti Vokietijos stiliaus "didžiąją koaliciją", jei perskaičiavus balsus paaiškėtų, kad dvi kovojusios pusės užsitikrino daugumą atskiruose parlamento rūmuose, o tai paralyžiuotų parlamento darbą.

"Manau, kad galbūt mums verta pasekti kai kurių kitų Europos šalių, kaip Vokietija, pavyzdžiu, ir pažiūrėti, ar yra galimybių suvienyti jėgas ir valdyti kartu", - sakė jis.

Abeji Italijos parlamento rūmai turi vienodas galias, o tai reiškia, kad, vyriausybei norint dirbti efektyviai, jai reikia kontroliuoti juos abejus.

S.Berlusconi pareiškimas didina tikimybę, jog Italija ilgoms savaitėms gali nusiristi į nežinomybę ir susiskaldymą, atkartodama 2000 metų įvykius JAV, kai krizė dėl prezidento rinkimų balsų perskaičiavimo Floridoje į valdžią atvedė artimą S.Berlusconi sąjungininką George'ą W.Bushą.

Galutiniai Italijos balsavimo rezultatai parodė, jog rinkimus po nuolatinio premjero puolimo dėl ekonomikos laimėjo R.Prodi centro kairės aljansas "Vienybė", užsitikrinęs kontrolę abejuose parlamento rūmuose.

Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad aukštuose parlamento rūmuose Senate, kuriuose padėtis kurį laiką buvo neaiški, daugumą turės R.Prodi centro kairė. Jau anksčiau balsų skaičiavimas parodė, jog jis užsitikrino daugumą žemuose parlamento rūmuose.

"Kad ir kas laimėtų, tame ir slypi demokratijos grožis", - teigė 66 metų santūrusis ekonomikos profesorius, atvykęs į savo rinkimų štabą.

S.Berlusconi partija "Forza Italia" ("Pirmyn, Italija") paskelbė sieksianti balsų perskaičiavimo ir žemųjų parlamento rūmų rinkimuose, nes priešininkus čia skiria labai nedidelis skirtumas - tik 25 224 balsai.

"Skirtumams yra 25 tūkstančiai balsų, o negaliojančiais paskelbti 43 tūkstančiai balsų", - per debatus televizijoje "Sky Italia" sakė "Forza Italia" nacionalinis koordinatorius Sandro Bondi.

"Kol kas jūs niekur nelaimėjote, nei (Deputatų) Rūmuose, nei Senate", - teigė jis.

Išsamūs balsavimo rezultatai parodė, kad iš rinkimams pasiūlytų 315 vietų Senate R.Prodi aljansas laimėjo 158-ias, o S.Berlusconi "Laisvės namų" koalicijai atiteko 156-ios.

630 vietų Deputatų rūmuose R.Prodi aljansas laimėjo 342 vietas, o S.Berlusconi koalicija gavo 281 vietą.

Vyriausybė - po gegužės 18-osios

Romano Prodi trečiadienį sakė, kad naują Italijos vyriausybę tikriausiai galės suformuoti tik antroje gegužės pusėje, kai bus išrinktas naujas šalies prezidentas.

R.Prodi Prancūzijos radijui "Europe 1" sakė, kad dabartinis prezidentas Carlo Azeglio Ciampi tikriausiai neberengs derybų dėl naujosios vyriausybės formavimo.

Senatas, žemieji Deputatų Rūmai ir regionų atstovai gegužės 12-13 dienomis rinks naują prezidentą, pakeisiantį C.A.Ciampi, kurio kadencija baigsis gegužės 18-ąją.

"Turbūt naujasis prezidentas nuspręs suteikti man atsakomybę valdyti, - prancūziškai sakė R.Prodi. - Todėl turėtume palaukti iki gegužės antros pusės".

Paklaustas, kada pasirengs suformuoti savo vyriausybę, R.Prodi atsakė: "Aš jau pradėjau. Jau surengėme pirmuosius susitikimus".