Keturiems sveikiems savanoriams į ranką buvo suleista vakcinos dozė, informuoja AP. Sietle įsikūrusio Vašingtono tyrimų instituto „Kaiser Permanente“ mokslininkai pradėjo nekantriai lauktą rekordiškai greitai sukurtos vakcinos pirmą tyrimo etapą.

„Dabar esame vakcinos nuo koronaviruso komanda, – eksperimento išvakarėse pareiškė „Kaiser Permanente“ atliekamo tyrimo vadovė dr. Lisa Jackson. – Visi nori padėti įveikti infekciją.“


„Associated Press“ atstovai stebėjo, kaip pirma tyrimo dalyvė, nedidelės technologijų įmonės operacijų vadovė, sveikatos apžiūros kabinete gavo vakcinos injekciją.

„Visi jaučiamės tokie bejėgiai. Tai nuostabi proga padaryti ką nors reikšmingo“, – prieš injekciją sakė 43-ejų metų amžiaus Jennifer Haller iš Sietlo. Jos paaugliai vaikai mano, jog „labai šaunu, kad mama dalyvauja tyrime“.

Po injekcijos moteris išėjo iš kabineto plačiai šypsodamasi: „Mano savijauta – puiki.“

Lisa Jackson

Paskui vakcina buvo suleista kitiems trims savanoriams. Tyrime iš viso dalyvauja 45 žmonės. Praėjus mėnesiui po pirmos dozės, jie gaus antrą.

46-erių metų amžiaus Nealas Browningas iš Botelo (Bothell) miesto Vašingtono valstijoje yra „Microsoft“ tinklo inžinierius. Jis tvirtino, kad jo dukros didžiuojasi, jog tėtis nusprendė tapti savanoriu.

„Visi tėvai nori būti sektinu pavyzdžiu savo vaikams, – sakė jis, tačiau dukroms liepė nesigirti draugėms. – Juk nesu vienintelis savanoris.“

Pirmadienį atliktos injekcijos pažymėjo vakcinos tyrimų su žmonėmis pradžią. Mokslininkams reikia įrodyti, kad vakcina yra saugi ir veiksminga. JAV nacionaliniuose sveikatos institutuose dirbančio dr. Anthony Fauci teigimu, net jei šis tyrimas bus sėkmingas, vakcinos, skirtos naudoti masiškai, vis tiek gali tekti palaukti 12–18 mėnesių.

Nealas Browningas

Dr. A. Fauci pabrėžė, kad praėjo 65 dienos nuo tada, kai Kinijos mokslininkai pasidalijo koronaviruso genetine seka. Jis mano, jog tyrimams paruošta vakcina buvo sukurta nepaprastai greitai.

Potencialią vakciną, gavusią kodinį pavadinimą „mRNA-1273“, sukūrė Nacionaliniai sveikatos institutai ir Masačusetse įsikūrusi biotechnologijų įmonė „Moderna Inc.“ Tyrimo dalyviams negresia jokia rizika užsikrėsti, nes vakcinos sudėtyje nėra koronaviruso.

Beje, tai ne vienintelė potenciali vakcina. Dešimtys tyrėjų komandų visame pasaulyje skuba kuo greičiau sukurti vakciną nuo COVID-19. Kitos galimos vakcinos, sukurtos „Inovio Pharmaceuticals“, tinkamumo žmonėms tyrimai turėtų prasidėti kitą mėnesį trijose šalyse: JAV, Kinijoje ir Pietų Korėjoje.

Ne per seniausiai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) naujojo koronaviruso protrūkį pavadino pandemija, atsižvelgusi į jo spartų plitimą visame pasaulyje. COVID-19 serga daugiau nei 180 tūkst. žmonių, mirė daugiau nei 7 tūkst.

Anthony Fauci

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Kinijoje atsiradęs naujasis koronavirusas apvertė pasaulį aukštyn kojomis: įvairiose šalyse nebeveikia mokyklos, įmonės, ribojamos kelionės arba apskritai uždaromos sienos, atšaukiami pramoginiai ir sporto renginiai, gyventojai raginami nesiburti į grupes ir laikytis atokiau vienas kito.

Pirmojo tyrimo su žmonėmis pradžia yra labai reikšminga akimirka mokslininkams, tačiau dr. L. Jackson savo komandos nuotaiką pavadino „prislėgta“. Jos nariai dirbo be atvangos, ruošdami vakciną tyrimams anksti ir stipriai nuo koronaviruso nukentėjusioje JAV dalyje.

„Kita vertus, turėti bandymams paruoštą vakciną maždaug po dviejų mėnesių nuo naujojo viruso nustatymo yra beprecedentis atvejis“, – AP pripažino ji.

Kai kurie iš kruopščiai atrinktų sveikų savanorių (jų amžius svyruoja nuo 18-os iki 55-erių metų) gaus didesnę vakcinos dozę, siekiant išsiaiškinti veiksmingiausią kiekį. Mokslininkai stebės dalyvius dėl galimo šalutinio poveikio ir paims kraujo mėginių, kad galėtų nustatyti, ar vakcina suaktyvina imuninės sistemos veiklą. Taip pat jie ieškos vilčių teikiančių veiksmingumo įrodymų, kokie buvo pastebėti išbandžius vakciną su pelėmis.

„Nežinome, ar ši vakcina sukels imuninės sistemos atsaką, ar bus saugi. Todėl ir atliekame tyrimą, – paaiškino dr. L. Jackson. – Kol kas negalime bandomąja vakcina skiepyti eilinių gyventojų, tai būtų neatsakingas žingsnis.“

„Kaiser Permanente“ išanalizavo šimtų žmonių duomenis. Įmonė ieškojo asmenų, kurie neturi lėtinių sveikatos sutrikimų ir neserga kitomis ligomis. Atrinkdami tyrimo dalyvius, mokslininkai neatsižvelgė į tai, ar kandidatai yra užsikrėtę lengva COVID-19 forma.

Jei kai kurie iš jų visgi serga naujojo koronaviruso sukeliama infekcija, mokslininkai šį faktą pastebės prieš vakcinavimą atlikę kraujo tyrimą iš antikūnų skaičiaus, nurodė dr. L. Jackson. Už kiekvieną apsilankymą klinikoje tyrimo metu dalyviai gaus po 100 JAV dolerių.