Šį posėdį sušaukė Saugumo Tarybos prezidiumas, pasirodžius ženklų, kad JAV ir Kinija priartėjo prie susitarimo dėl naujų veiksmų prieš izoliuotą Šiaurės Korėją dėl vasario 12 dieną įvykdyto atominio sprogdinimo, pridūrė diplomatai.

"Antradienį balsavimo nebus, tačiau jis gali greitai įvykti", - vienas JT diplomatas, nepanoręs viešinti savo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas anksčiau pirmadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos dar neišplatino rezoliucijos projekto dėl Šiaurės Korėjos, tačiau jo tikimasi sulaukti artimiausiu laiku.

JAV ambasadorė prie JT Susan Rice dalyvavo derybose su Kinijos pasiuntiniu Li Baodongu dėl sankcijų nuo tada, kai Šiaurės Korėja atliko savo trečiąjį branduolinį bandymą, užsitraukdama beveik visuotinį pasmerkimą.

Praėjus kelioms valandoms po to sprogdinimo, visos 15 Saugumo Tarybos šalių pritarė pranešimui, kuriame sakoma, kad Šiaurės Korėja "smarkiai pažeidė" galiojančias JT rezoliucijas, taip pat nurodė, kad jos įgyvendins ankstesnius grasinimus imtis "reikšmingų veiksmų" prieš Pchenjaną.

Kinija, nuolat besibaiminanti dėl grėsmių stabilumui savo pasienyje, nebuvo linkusi sutikti su naujais griežtais veiksmais, sakė diplomatai. "Vyko sunkios derybos tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos", - sakė JT pasiuntinys.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos trečias atominis sprogdinimas per pastaruosius septynerius metus buvo atsakas į "JAV priešiškumą", pademonstruotą plečiant galiojančias JT sankcijas po to, kai komunistinė šalis paleido ilgojo nuotolio raketą pernai gruodį.

Šiaurės Korėja nurodė, kad dabar jos raketos gali pasiekti JAV teritoriją. Pchenjanas piktai perspėjo, kad JT rezoliucijos jo nesupančios, o diplomatai nurodė, kad tai yra aiškus signalas apie galimai rengiamą naują branduolinį bandymą arba raketos paleidimą.