Remiantis pirmadienio paryčiais valstybinės naujienų agentūros SPA išplatintais pareiškimais, karalius Salmanas irgi paskambino J. Khashoggi sūnui Salahui. Šiuose pareiškimuose pabrėžiama, kad tiek monarchas, tiek sosto įpėdinis „išreiškė užuojautą“.

J. Khashoggi spalio 2 dieną buvo nužudytas minėtame konsulate, į kurį jis atėjo atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Rijadas kelias savaites tvirtino, kad su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavęs žurnalistas, gyvas paliko atstovybę. Šeštadienį karalystė galiausiai pripažino, kad jis žuvo - esą kilus „muštynėms“.

Tuo metu Turkijos žiniasklaida, remdamasi pareigūnų pareiškimais, pranešė, kad 15 Saudo Arabijos agentų, iš anksto atvykusių į konsulatą Stambule ir laukusių 59 metų žurnalisto, nupjovė J. Khashoggi pirštus, jį nužudė ir sukapojo jo kūną.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nurodė, kad antradienį parlamente pasakys kalbą ir joje „atskleis nuogą tiesą“ apie žurnalisto nužudymo aplinkybes. Tą pačią dieną Rijade prasideda didelė investuotojų konferencija, kurią remia princas Mohamedas.

Tarptautinė bendruomenė skeptiškai įvertino Saudo Arabijos paaiškinimą dėl J. Khashoggi žūties aplinkybių, taip pat pareiškimą, kad buvo suimti 18 šios šalies piliečių. Rijadas kaltinimas mėginimais atleisti princą Mohamedą nuo tiesioginės atsakomybės.

„Kodėl šie 15 žmonių čia atvyko? Kodėl buvo areštuoti 18 žmonių? Visa tai turi būti labai išsamiai paaiškinta“, – kalbėjo R. T. Erdoganas.

Vienas J. Khashoggi draugas, palaikęs su žurnalistu artimus ryšius prieš jo mirtį, pareiškė naujienų agentūrai AP, jog J. Khashoggi sūnui Salahui nuo praėjusių metų pradžios dėl jo tėvo kritikos vyriausybei draudžiama išvykti iš karalystės. Draugas pageidavo likti anonimas, nes bijo valdžios keršto. Saudo Arabijos pareigūnai savo ruožtu nepripažįsta, kad S. Khashoggi buvo draudžiama keliauti.

Raginimai pasiaiškinti dėl Rijado kritiko nužudymo aplinkybių nuskambėjo paskelbus apsaugos kameros padarytą nuotrauką, kurioje matyti prieš pat J. Khashoggi atvykimą konsulate besilankantis Maheras Abdulazizas Mutrebas – vienas iš princui Mohamedui artimų veikėjų, šiemet lydėjusių sosto įpėdinį kelionių į JAV, Prancūziją ir Ispaniją metu.

Remiantis Britanijos URM duomenimis, M. A. Mutrebo vardas taip pat figūruoja Saudo Arabijos ambasados Londone diplomatų sąraše, sudarytame 2007-aisiais.

Saudo Arabija dar nepaaiškino, ką Stambule veikė M. A. Mutrebas ir vienas teismo medicinos ir skrodimo ekspertas, taip pat atvykęs į konsulatą kiek anksčiau nei J. Khashoggi.

Kaip pranešė Turkijos viešasis transliuotojas TRT, Generalinė prokuratūra Stambule iškvietė pirmadienį duoti parodymus dar 28 Saudo Arabijos konsulato darbuotojus – Turkijos piliečius ir užsieniečius.

Per ankstesnes apklausas prokuratūroje kiti atstovybėje dirbantys turkai teigė, kad jiems buvo liepta neišeiti į darbą apytiksliai tuo laiku, kai dingo J. Khashoggi.

Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra sekmadienį informavo, kad žurnalisto sužadėtinę Hatice Cengiz (Chatidžę Džengiz) visą parą saugoja policijos pareigūnai.

Sekmadienį anglų kalba transliuojanti turkų televizija „TRT World“ parodė Rijado kritiką, atvykstantį į policijos patikros punktą, esantį prie konsulato. Stebėjimo kamerų nufilmuotame vaizdo įraše užfiksuota, kaip žurnalistas apieškomas ir po to eina link įėjimo į patį konsulato pastatą.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras televizijai „Fox News“ sakė, kad J. Khashoggi nužudymas buvo įvykdytas be oficialaus leidimo ir pareiškė, kad Rijadas „nežino, kur yra kūnas“.

„Tai padarę žmonės viršijo savo įgaliojimus. Tai akivaizdi didžiulė klaida ir bandymas ją nuslėpti ją dar labiau apsunkino. Tai yra nepriimtina vyriausybei“, – nurodė jis.

Didžioji Britanija, Vokietijos ir Prancūzija savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė J. Khashoggi nužudymą ir pažymėjo, kad „skubiai būtina pasiaiškinti, kas tiksliai nutiko“.

Sekmadienį išplatintame pareiškime vyriausybės pabrėžė, kad atakos prieš žurnalistus yra nepriimtinos ir „kelia itin didelį susirūpinimą mūsų trims valstybėms“. Pasak jų, Saudo Arabijos tyrimo metu iškeltas „hipotezes“ būtina pagrįsti faktais, norint, kad jos būtų laikomos įtikinamos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį Berlyne sakė žurnalistams, kad palaiko siūlymą uždrausti ginklų pardavimus Saudo Arabijai. Vokietijos ekonomikos ministras Peter Altmaieris pirmadienį antrino vyriausybės vadovei ir paragino Europos šalis siekti vieningos pozicijos šiuo klausimu. Jis pabrėžė, kad Vokietija „nebepritars tolesniam bet kokių ginklų eksportui, nes norime sužinoti, kas atsitiko“.