Šalyje, kur kadaise įtakinga religinė policija dešimtmečiais uoliai prižiūrėjo lytinę segregaciją, maitinimo įstaigoms anksčiau buvo privaloma turėti vieną įėjimą nevedusiems vyrams, o kitą – moterims ir šeimoms.

Savivaldybių ir kaimų reikalų ministerija sekmadienį per tviterį informavo panaikinanti kelis restoranams galiojusius reikalavimus, įskaitant būtinybę įrengti „įėjimą viengungiams ir atskirą įėjimą šeimoms“.

Ministerija nepatikslino, ar taip pat atšaukiami sėdėjimo restoranuose apribojimai.

Maitinimo įstaigos šiuo metu padalintos į „šeimyninę“ zoną, kur valgo vyrų lydimos moterys, ir „viengungių“ zoną, skirtą nevedusiems vyrams, nors pastaraisiais metais daugelis restoranų tyliai šalino barjerus, karalystėje vykstant plataus masto liberalizavimui.

Naująją reformą gyrė jauni Saudo Arabijos gyventojai, bet ją pasmerkė ultrakonservatyvių pažiūrų socialinių tinklų vartotojai. Vienas tviterio vartotojas teigė, kad iniciatyva „prieštarauja šariatui“.

Faktinis Saudo Arabijos valdovas, sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, siekdamas pritraukti užsienio investicijų, siekia parodyti, kad jo konservatyvi karalystė yra palanki verslui.

Princas Mohammedas apribojo griežtosios linijos dvasininkų įtaką, vykdydamas modernizacijos programą, leidusią rengti tiek vyrams, tiek moterims skirtus muzikos renginius, panaikinti draudimą moterims vairuoti ir pirmą kartą per daugiau nei tris dešimtmečius duris atverti kino teatrams.

Dar prieš trejus metus daugelis karalystės gyventojų baiminosi religinės policijos, kuri išvarydavo vyrus ir moteris iš prekybos centrų melstis, taip pat plūsdavo žmones, užkluptus leidžiant laiką su priešingos lyties atstovais.

Užkietėjusių viešosios moralės prižiūrėtojų, kurių autoritetas pradėjo menkti dar prieš princui Mohammedui ateinant į valdžią, dabar beveik niekur nebematyti.

Tačiau liberalizavimo kampaniją aptemdė susidorojimas su aktyvistais, įskaitant moteris, raginančias paspartinti reformas. Kai kurios iš jų apkaltino savo tardytojus seksualiniu priekabiavimu ir kankinimu. Saudo Arabijos prokurorai tokius kaltinimus neigia.