Vasario mėnesį karalystė priėmė ypatingą sprendimą dėl viruso uždaryti šventuosius Mekos ir Medinos miestus užsieniečiams. Tokių priemonių nebuvo imtasi net per 1918 metų gripo epidemiją, kai visame pasaulyje mirė dešimtys milijonų žmonių.

Karalystėje, kur užregistruota per 1,5 tūkst. užsikrėtimo naujuoju virusu atvejų, griežtinami suvaržymai. Kol kas Saudo Arabija yra pranešusi apie 10 mirties atvejų. Artimuosiuose Rytuose patvirtinta daugiau kaip 71 tūkst. užsikrėtimo atvejų, daugiausia Irane, ir virš 3,3 tūkst. mirties atvejų.

„Saudo Arabijos karalystė yra pasirengusi užtikrinti visų musulmonų ir piliečių saugumą, – valstybinei televizijai sakė hadžo ir umros piligriminių kelionių ministras Muhammadas Salehas bin Taheras Bantenas – Štai kodėl paprašėme visų musulmonų visame pasaulyje atidėti bet kokių sutarčių [su kelionių organizatoriais] pasirašymą, kol turėsime aiškią viziją.“

Ministras kalbėjo antradienį vakare Mekos Didžiojoje mečetėje, kurioje paprastai dieną ir naktį būna tūkstančiai tikinčiųjų.

Saudo Arabija uždraudė žmonėms atvykti į tris svarbius miestus, įskaitant Meką ir Mediną, ir išvykti iš jų, visoje šalyje įvedė naktinę komendanto valandą. Kaip ir kitos pasaulio bei Artimųjų Rytų šalys, Saudo Arabija sustabdė visus komercinius skrydžius į šalies teritoriją ir iš jos.

Kiekvienais metais hadžą – fiziškai sunkią ir dažnai brangiai atsieinančią piligriminę kelionę – atlieka iki 2 mln. musulmonų iš viso pasaulio. Hadžas, kuris bent kartą gyvenime yra privalomas visiems fiziškai ir finansiškai išgalintiems musulmonams, laikomas proga apsivalyti nuo praeities nuodėmių ir padidinti musulmonų nuolankumą bei vienybę.

Stovėdamas Mekoje priešais juodo kubo formos Kaabos šventovę, į kurios pusę atsisukę musulmonai meldžiasi penkiskart per dieną, M. S. bin Taheras Bantenas taip pat sakė, kad karalystė jau rūpinasi 1,2 tūkst. maldininkų, įstrigusių šiame šventajame mieste dėl pasaulinių kelionių suvaržymų. Dalis jų laikomi karantino sąlygomis Mekos viešbučiuose, nurodė ministras.

Valstybinė naujienų agentūra SPA M. S. bin Tahero Banteno komentarus citavo trečiadienį ryte, ragindama musulmonus „turėti kantrybės“ rengiant savo planus dėl hadžo, kuris šiemet turėtų prasidėti liepos pabaigoje.

Valdančioji al Saudų šeima savo legitimumą naftos turtingoje šalyje grindžia hadžo vietų priežiūra ir saugojimu.

Šiemet Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių grupei pirmininkaujančios Saudo Arabijos karalius Salmanas yra sakęs, kad jo vyriausybė padengs visų šalyje esančių COVID-19 pacientų, įskaitant lankytojus, nuolat gyvenančius užsieniečius ir nelegalius gyventojus, gydymo išlaidas.