Aktyvūs „Twitter“ vartotojai greitai ir aštriai sureagavo į Saudo Arabijos valdžios išplatintą nuotrauką, kurioje pavaizduotas Jamalio Khashoggi sūnus, skausminga veido išraiška spaudžiantis ranką Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui.

Antradienį Saudo Arabijos karalius Salmanas ir sosto įpėdinis Yamamos rūmuose Rijade priėmė J. Khashoggi sūnų Salahą ir jo brolį Sahelį. Abu karališkosios šeimos atstovai čia pareiškė savo užuojautą dėl tėvo netekties, teigia valstybinė naujienų agentūra „Saudi Press Agency“, kuriai priklauso rankos paspaudimą užfiksavusios nuotraukos autorystė.

Khashoggi šeimos draugas „The Associated Press“ sakė, kad Salahui buvo taikomas draudimas keliauti, kai jo tėvas ėmė rašyti straipsnius „The Washington Post“, kuriuose kritiškai atsiliepė apie Saudo Arabijos princą.

Baimindamasis represijų, šeimos draugas sutiko kalbėti tik su ta sąlyga, kad jo tapatybė nebus atskleista.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas M. bin Salmanas susilaukė vis stiprėjančio tarptautinio spaudimo, kritikams įtariant, kad būtent jis užsakė daug dėmesio sulaukusią žmogžudystę ar bent jau apie ją žinojo.

„Jie iškvietė jį į karališkuosius rūmus, kad pareikštų užuojautą. Jo veido išraiška viską parodo. Ši nuotrauka verčia mane klykti ir vemti“, – rašė Manal al-Sharif, knygos „Daring to Drive: a Saudi Woman's Awakening“ autorė.

Artimųjų Rytų žmogaus teisių gynėjas ir komentatorius Fadis Al-Qadis taip pat pasmerkė nuotraukoje įamžintą vaizdą, pavadinęs jį „žiauriu“.

Chrisas Doyle‘as iš Arabų ir Britų tarpusavio supratimo tarybos „Al Jazeera“ sakė, kad J. Khashoggi šeimos narių ir Saudo Arabijos lyderių susitikimas skirtas pastarųjų reputacijai pataisyti, bet reakcija socialiniuose tinkluose rodo, jog tai buvo tik dar viena žmogžudystę lydinti komunikacinė nesėkmė.

„Jie stengėsi parodyti esantys kilniaširdiški ir dosnūs šeimai, tačiau mes matome nuotrauką, kuri situaciją atspindi geriau nei tūkstantis žodžių. Iš tiesų ji pasakoja Salaho, J. Khashoggi sūnaus, skausmo, sutikus karalių, o ypač – sosto įpėdinį, istoriją“, – aiškina Ch. Doyle‘as.

„Aš manau, kad dauguma internete ir socialiniuose tinkluose naršančių žmonių, pažvelgusių į šią nuotrauką, gali pasakyti, jog mato sūnų, kuris supranta, kad spaudžia ranką jo tėvą nužudžiusiam žmogui. Tai dar vienas šios situacijos pavyzdys, kai Saudo Arabijos pastangos laimėti viešųjų ryšių žaidime patyrė nesėkmę“, – apibendrina Ch. Doyle‘as.

Trumpas smerkia „vieną prasčiausių“ mėginimų nuslėpti žurnalisto nužudymą

Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė, kad prie žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo prisidėjusiems Saudo Arabijos piliečiams nebus išduodamos Amerikos vizos, o prezidentas Donaldas Trumpas išjuokė karalystės atsaką į šią žmogžudystę kaip „vieną prasčiausią mėginimą nuslėpti nusikaltimą“ per visą istoriją.

Atsakomųjų veiksmų Vašingtonas ėmėsi Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui pareiškus, kad J. Khashoggi nužudymas buvo kruopščiai suplanuotas. Savo komentarais Turkijos lyderis aptemdė svarbią investuotojų konferenciją, šiuo metu vykstančią Rijade.

Saudo Arabijos lyderiai neigia prisidėję prie nužudymo ir atsakomybę vertė pavaldiniams.

Sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas „tvirtai pareiškė, kad neturi su tuo nieko bendra – tai įvyko žemesniu lygiu“, pareiškė D. Trumpas ir pridūrė, kad pirmadienį bendravo tiek su princu, tiek su jo tėvu karaliumi Salmanu.

Pasak JAV lyderio, sumanymas nužudyti Rijado kritiku tapusį 59-erių buvusį karalystės vyriausybės patarėją buvo „iš pat pradžių labai prasta idėja“.

„Tai buvo įvykdyta prastai, o šis mėginimas nuslėpti nusikaltimą buvo vienas prasčiausių per visą tokių mėginimų istoriją“, – pareiškė D. Trumpas.

„Tai buvo visiškas fiasko, – pridūrė jis vėliau. – Sakau, kad jie neturėjo apie tai net galvoti. Kai jie apie tai pradėjo galvoti, visa kita, ką jie padarė, irgi buvo prasta... Tai tikrai neturėjo įvykti.“

Trečiadienį sosto įpėdinis Mohammedas ketina pasakyti kalbą investuotojų forume Rijade. Tai bus pirmasis jo viešas pasisakymas nuo krizės dėl J. Khashoggi dingimo pradžios.

Įvairių politinių pažiūrų amerikiečių įstatymų leidėjams vis garsiau reikalaujant imtis griežtų veiksmų, JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad 21 Saudo Arabijos piliečiui bus atšauktos vizos arba ateityje nebus nebus suteiktas leidimas atvykti į šalį.

„Šios nuobaudos nebus paskutinis Jungtinių Valstijų žodis šiuo klausimu“, – žurnalistams sakė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Labai aiškiai leidžiame suprasti, kad Jungtinės Valstijos netoleruoja smurtinių veiksmų, kuriais buvo siekta nutildyti žurnalistą poną Khashoggi“, – patikino jis.

Pasak JAV diplomatijos vadovo, įtariamieji dirba „žvalgybos tarnybose, karališkuosiuose rūmuose, Užsienio reikalų ministerijoje ir kitose Saudo Arabijos ministerijose“.

M. Pompeo pridūrė, jog Vašingtonas taip pat svarsto, ar baudžiant Rijadą pasitelkti vadinamąjį Magnitskio įstatymą, pagal kurį būtų galima taikyti finansines sankcijas žmogžudystės kaltininkams.

Šių pirmųjų veiksmų prieš Saudo Arabiją JAV ėmėsi praėjus trims savaitėms nuo spalio 2-osios, kai J. Khashoggi, pastaruoju metu gyvenęs Vašingtojo priemiestyje, dingo įžengęs į savo šalies konsulatą Stambule, kur nuvyko atsiimti vestuvėms reikalingų dokumentų.

D. Trumpas šiuo klausimu iš pradžių padarė kelis pačius vienas kitam prieštaraujančius pareiškimus. Jis taip pat atmetė galimybę imtis itin griežtų priemonių, tokių kaip didelės apimties ginklų pardavimų Rijadui nutraukimas.

Jamesas Mattisas, Donaldas Trumpas

„Žvėriška žmogžudystė“

Tuo metu JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as per laikraščio „The Washington Post“ – kuriam straipsnius rašė J. Khashoggi“ – organizuotą renginį pasmerkė „žvėrišką žmogžudystę“.

Jis pridūrė, kad R. T. Erdogano neseniai padaryti reikšmingiausi pareiškimai dėl šios bylos visiškai prieštarauja Rijado ankstesniems teiginiams.

Saudo Arabija, kurios sosto įpėdinis jau kurį laiką telkia valdžią savo rankose, iš pradžių tvirtino, kad J. Khashoggi laisvai paliko diplomatinę atstovybę, kur jis esą pildė santuokai reikalingus dokumentus.

Tačiau didėjant tarptautiniam spaudimui Saudo Arabijos žiniasklaida pakeitė naratyvą ir pripažino, kad J. Khashoggi žuvo konsulate įsiplieskus ginčui, peraugusiam į muštynes. Net ir tokia įvykių versija neįtikino tarptautinės bendruomenės, nors D. Trumpas iš pradžių užsiminė, kad laiko ją patikima.

R. T. Erdogano teigimu, 15 vyrų iš anksto atvyko į konsulatą iš Rijado, planuodami nužudyti žurnalistą. Pasak Turkijos prezidento, jie vykdė žvalgomuosius darbus ir tyčia išjungė konsulato teritoriją stebinčias kameras.

Jis pridūrė, kad Saudo Arabijos pareigūnų sulaikyti 18 įtariamųjų turėtų būti teisimi Stambule ir paragino nubausti „visus, atlikusius vaidmenį šioje žmogžudystėje“.

R. T. Erdoganas nepaminėjo kai kurių turkų žiniasklaidos neseniai paskelbtų sukrečiančių detalių, tokių kaip pareiškimai, jog J. Khashoggi lavonas buvo sukapotas į atskiras dalis ir kad egzistuoja garso įrašas, kuriame esą girdėti, kaip kankinamas ir nužudomas Rijado kritikas.

Vis dėlto jis patvirtino, kad vienas Saudo Arabijos pareigūnas apsimetė nužudytuoju, persirengęs jo drabužiais išeidamas iš konsulato.

J. Khashoggi palaikai vis dar nėra rasti. Turkijos policija apžiūri vieną Saudo Arabijos konsulatui priklausantį automobilį, paliktą požeminėje stovėjimo aikštelėje Stambulo Sultangazio rajone.