Mohammedas bin Salmanas, kuris antradienį Vašingtone turi susitikti su D. Trumpu, žada įvesti karalystėje reikšmingų pokyčių, įskaitant draudimo moterims vairuoti panaikinimą.

Įtakingas 32 metų sosto įpėdinis, kuriam gali tekti valdyti Saudo Arabiją gana ilgai, teigė, kad kelią į valdžią jam gali užkirsti „tik mirtis“.

Princas Mohammedas jau ėmėsi reformų dėl moterų teisių, sušvelnino apribojimus jų aprangai ir siekia, kad jos galėtų laisviau dirbti.

Tačiau šalyje tebegalioja globėjiškumo įstatymai, reikalaujantys, kad moteris virtinei užsiėmimų gautų vyriškos lyties giminaičių leidimą.

„Mes turime ekstremistų, kurie draudžia abiem lytims maišytis ir neįsivaizduoja, kad vienas vyras ir viena moteris galėtų būti kartu ir dirbti vienoje vietoje. Tačiau daugelis šių idėjų prieštarauja gyvenimo būdui Pranašo laikais“, - sakė jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį Vašingtone per Saudo Arabijos sosto įpėdinio priėmimą turės progą pasmerkti savo varžovą Iraną ir įvertinti pokyčius, kurių princas ėmėsi savo šalyje.

Praėjus dešimčiai mėnesių nuo paskutinio jųdviejų susitikimo Rijade, 71 metų D. Trumpas ir 32 metų princas turėtų dar labiau sutvirtinti ir taip šiltus savo santykius.

Tačiau jie taip pat turėtų kalbėtis apie Saudo Arabijai svarbius vidaus bei užsienio politikos klausimus: draudimo Saudo Arabijos moterims vairuoti panaikinimą, precedento neturintį dešimčių žmonių sulaikymą, kuris vadinamas kovos su korupcija aukščiausiuose sluoksniuose valymu, Saudo Arabijos dalyvavimą kariniuose veiksmuose Jemene ir krizę su Persijos įlankos valstybe Kataru.

Per interviu, kurį sekmadienį davė „CBS News“, Saudo Arabijos princas sakė: „Mes gyvenome labai normalų gyvenimą kaip ir likusios Persijos įlankos šalys. Moterys vairuodavo automobilius. Saudo Arabijoje būdavo kino teatrų. Moterys galėdavo dirbti. Mes buvome normalūs žmonės, gyvenantys kaip ir bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, kol neįvyko 1979 metų įvykiai“.

Jis taip pat gynė savo sprendimą imtis kovos su korupcija valymo, per kurį buvo sulaikyta daug karalystės princų ir magnatų, kelias savaites kalintų prabangiame Rijado viešbutyje „Ritz – Carlton“. Daug kas tokį žingsnį buvo įvertinę kaip sosto įpėdinio bandymą sustiprinti savo valdžios pozicijas.

„Tai, ką padarėme Saudo Arabijoje, buvo nepaprastai būtina“ ir legalu, sakė jis.

Sosto įpėdinis nurodė, kad iš sulaikytų asmenų sugebėjo atgauti daugiau kaip 100 mlrd. dolerių neteisėtai įgyto turto, bet pridūrė: „Tikslas buvo ne atgauti pinigus, bet nubausti korumpuotus asmenis ir pasiųsti aiškų signalą, kad visi, įsivėlę į korumpuotus sandėrius, stos prieš įstatymą“.

Princas sulaukė kaltinimų veidmainyste, nes tuo metu, kai jo vyriausybė įvedė naujus mokesčius ir ragina piliečius labiau taupyti, jis pats mėgaujasi prabangiu gyvenimo būdu.

The New York Times“ neseniai išsiaiškino, kad jam priklauso vieni Prancūzijos rūmai, vadinami brangiausiais namais pasaulyje.

Tačiau jis tvirtina, kad jo turtai yra jo asmeninis reikalas. „Jei kalbame apie mano privačias išlaidas, aš esu turtingas žmogus, o ne skurdžius. Aš nesu Gandhi ar Mandela“.

„Tačiau dalį savo asmeninių pajamų aš skiriu labdarai. Mažiausiai 51 proc. pinigų skiriu žmonėms, o 49 proc. – sau“, - pridūrė jis.