Kovo pradžioje, kai koronaviruso protrūkis virto pasauline pandemija ir šalys suskubo įvesti karantino priemones bei komendanto valandas, siekdamos sustabdyti infekcijos plitimą, Saudo Arabija žengė retą žingsnį sustabdydama mažesnes piligrimines keliones umras, į kurias paprastai visus metus leidžiasi milijonai tikinčiųjų iš viso pasaulio.

Visgi įvairioms šalims pradėjus švelninti ribojančiąsias priemones, Saudo Arabijos vyriausybė sekmadienį suteikė leidimą apsilankyti Mekos Didžiojoje mečetėje ne daugiau kaip 6 000 piligrimų per dieną.

Pirmojo suvaržymų švelninimo etapo metu į mečetę bus leidžiama patekti tik Saudo Arabijos piliečiams ir gyventojams, o piligriminė kelionė privalės būti baigta per tris valandas.

Valstybinė televizija sekmadienį parodė reportažą, kuriame buvo matyti mažiau nei 50 aplink Kaabą einančių tikinčiųjų, kurie išlaikė kelių metrų atstumą vienas nuo kito. Paprastai mečetėje dieną ir naktį renkasi gausios minios maldininkų iš viso pasaulio.

Antrasis ribojančiųjų priemonių švelninimo etapas prasidės spalio 18 dieną. Jo metu bus leista mečetėje apsilankyti iki 15 000 maldininkų.

Musulmonų keliautojams, atvykstantiems iš kitų šalių, gali būti leista atlikti umras jau nuo lapkričio 1 dienos, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Saudo Arabija liepą surengė itin mažą, simbolinę hadžo piligriminę kelionę, nerimaudama dėl galimo itin didelio koronaviruso išplitimo.

Maldininkai – tik Saudo Arabijos gyventojai ar piliečiai – turėjo pateikti paraiškas internetinėje svetainėje. Nors karalystė paprastai kasmet hadžui priima daugiau nei 2 mln. maldininkų, šį kartą buvo leista dalyvauti tik 1 000 asmenų, kuriems buvo atlikti tyrimai ir taikytas karantinas.

Nepaisant ankstyvų ir visapusiškų priemonių virusui stabdyti, Saudo Arabija užregistruota beveik 336 000 užksikrėtimo atvejų, įskaitant 4 850 mirties atvejų.