Teismo sprendimu Saudo Arabijoje vykdomi nuplakimai, kartais siekiantys šimtus kirčių, jau ilgą laiką sulaukia žmogaus teisių apsaugos grupių smerkimo.

Tačiau jos teigia, kad pagrindinės teisinės reformos, kurias prižiūri karūnos princas Mohammedas bin Salmanas, neįtvirtina mirties bausmės panaikinimo.

Saudo Arabijos Aukščiausiasis teismas sakė, kad įgyvendinus naujausią reformą „karalystė paiso visų tarptautinių žmogaus teisių normų prieš kūno bausmes.“

Anksčiau teismas nuplakimą galėdavo skirti nuteistiesiems už tokius nusikaltimus, kaip nesantuokinį seksą, taikos pažeidimus ar nužudymą.

Ateityje teisėjams reikės rinktis tarp baudų ir/ar kalėjimo bausmių, arba su laisvės atėmimu nesusijusių alternatyvų, tokių kaip viešųjų darbų, šeštadienį pranešime, kurį matė naujienų agentūra AFP, sakė teismas.

Bene labiausiai žinomas pastarųjų metų nuplakimo pavyzdys yra Saudo Arabijos tinklaraštininko Raifo Badawio atvejis, kai 2014 metais už islamo „įžeidimą“ jis buvo nuteistas kalėti 10 metų ir gauti 1 tūkst. rykščių.

Kitais metais jam buvo paskirta Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija.
Kūno bausmių panaikinimas Saudo Arabijoje įvyko praėjus keletui dienų po to, kai karalystės žmogaus teisių istorija vėl atsidūrė dėmesio centre, kai buvo paskelbta apie nuo širdies smūgio kalėjime mirusį 69-erių aktyvistą Abullah al-Hamidą.

A. al-Hamidas buvo vienas iš Saudo Arabijos Civilinių ir politinių teisių asociacijos (ACPRA) įkūrėjų. Jis 2013 metais buvo nuteistas kalėti 11 metų.

Jis buvo nuteistas už keletą nusikaltimų, įskaitant „ištikimybės sulaužymą“ Saudo Arabijos vadovui, „neramumų kurstymą“ ir siekimą sutrikdyti valstybės saugumą, teigė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.

Kritika Saudo Arabijos žmogaus teisių istorijai auga nuo tada, kai karalius Salmanas sosto įpėdiniu 2017-aisiais įvardijo savo sūnų karūnos princą Mohammedą.

2018-ųjų spalį įvykęs kritiko Jamalo Khashoggio nužudymas Saudo Arabijos konsulate Stambule ir vietos disidentų represija užgožė princo pažadus modernizuoti šalies ekonomiką ir visuomenę.