Kiekvienais metais hadžą tradiciškai atlikdavo iki 2,5 mln. musulmonų iš viso pasaulio.

Šiemet maldininkų „skaičius, jeigu Dievas panorės, bus keli tūkstančiai. Šiuo metu tai dar svarstome, todėl jų gali būti apie tūkstantį – galbūt mažiau, galbūt kiek daugiau“, – žurnalistams sakė hadžo reikalų ministras Mohammadas Bentenas.

„Skaičius nebus dešimtys ar šimtai tūkstančių“, – per virtualią spaudos konferenciją pažymėjo jis.

Nors daugelis prognozavo, kad šiemet hadžo mastas bus smarkiai sumažintas, paskelbti planai neturi precedento per beveik 90 metų gyvuojančios Saudo Arabijos istoriją ir faktiškai užkerta kelią atlikti šią piligrimystę visiems musulmonams iš užsienio.

Numatoma, kad liepos pabaigoje vyksiančiame hadže galės dalyvauti tik jaunesni kaip 65 metų žmonės, nesergantys lėtinėmis ligomis, sakė sveikatos apsaugos ministras Tawfiqas al Rabiah.

Maldininkai, prieš jiems atvykstant į šventąjį Mekos miestą, bus tikrinami, ar nėra užsikrėtę koronavirusu. Be to, po ritualų jie turės karantinuotis namuose, pridūrė T. al Rabiah.

Saudo Arabija pirmadienį patvirtino, kad šiemet hadžas bus „labai riboto“ masto, karalystei stengiantis suvaldyti didžiausią COVID-19 protrūkį Persijos įlankos regione.

Rijadas pažymėjo, kad apeigose galės gyventi įvairių valstybių piliečiai, tačiau tik šiuo metu gyvenantys karalystėje.

Šis sprendimas yra pirmasis kartas, kai Saudo Arabija uždraudė užsienio musulmonams atvykti atlikti hadžo. Praeitais metais apeigose dalyvavo apie 2,5 mln. maldininkų.

M. Bentenas nenurodė, kokiais kriterijais remiantis bus atrenkami piligrimai.

Vis dėlto jis nurodė, kad vyriausybė bendradarbiaus su karalystėje veikiančiomis diplomatinėmis atstovybėmis, kad atrinktų Saudo Arabijoje gyvenančius užsieniečius maldininkus, atitinkančius sveikatos kriterijus.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Šią kelionę bent kartą gyvenime turi atlikti visi tai padaryti galintys musulmonai, jeigu yra pakankamai sveiki ir turi lėšų tai padaryti. Vis dėlto daugeliui šios svajonės išsipildymo tenka laukti daug metų.

Saudo Arabijoje pastaruoju metu sparčiai gausėjo patvirtintų COVID-19 atvejų, o jų bendras skaičius dabar yra didesnis kaip 161 tūkst. – didžiausias Persijos įlankos regione. Daugiau kaip 1,3 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė.

Tačiau sprendimas smarkiai suvaržyti penkias dienas trunkantį hadžą kelia politinę ir ekonominę riziką.

Kaip rodo vyriausybės statistiką, hadžą atliekantys maldininkai Saudo Arabijos iždą kiekvienai metais papildydavo 12 mlrd. JAV dolerių.

Organizuoto hadžą Saudo Arabijos valdytojams yra prestižo reikalas. Valdančioji dinastija yra islamo švenčiausių vietų sergėtoja, o šios pareigos yra svarbiausias jos politinio legitimumo pagrindas.