Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija paskelbė įšaldanti „visus naujus verslo“ ryšius su Kanada, kuri iš karalystės importuoja apie 10 proc. savo suvartojamos neperdirbtos naftos.

Kanados pareigūnai iš karto nekomentavo situacijos, vėliau pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ pranešimais, kad Saudo Arabija išsiuntė iš šalies Rijade rezidavusį ambasadorių.

„Mums kelia didelį susirūpinimą šie žiniasklaidos pranešimai. Siekiame didesnio aiškumo dėl pastarųjų Saudo Arabijos Karalystės pareiškimų“, – sakė Kanados užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marie-Pier Baril.

„Kanada visuomet ragins užtikrinti žmogaus teisių, įskaitant moterų teises, taip pat saviraiškos laisvės apsaugą visame pasaulyje. Mūsų vyriausybė ryžtingai propaguoja šias vertybes ir mano, kad toks dialogas yra itin svarbus tarptautinei diplomatijai“, – pažymėjo M.-P. Baril.

Kiek anksčiau Rijadas pranešė paskelbęs Kanados ambasadorių Denisą Horaką persona non grata ir nurodęs jam per parą išvykti iš šalies. Be to, karalystė paskelbė atšaukianti savo ambasadorių Otavoje konsultacijoms.

Saudo Arabija nurodė „įšaldanti visus naujus sandorius su Kanada investicijų bei prekybos srityje ir pasiliekanti teisę imtis tolesnių priemonių“.

„Kanados pozicija yra atviras ir akivaizdus kišimasis į Saudo Arabijos vidaus reikalus“, – rašoma karalystės Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

„Raginame Saudo Arabijos valdžią nedelsiant paleisti šiuos žmones ir kitus taikius žmogaus teisių aktyvistus“, – penktadienį tviteryje parašė Kanados užsienio reikalų ministerija.

Šis ginčas tikriausiai kilo dėl Kanados tarptautinių reikalų departamento tviterio žinutės, raginančios Saudo Arabiją „nedelsiant paleisti“ moterų teisių gynėjas, neseniai areštuotas karalystėje.

Tarp šių suimtųjų yra Samar Badawi, kurios brolis Raifas Badawi 2012-aisiais buvo sulaikytas Saudo Arabijoje už kritiką dvasininkijai, o teismas vėliau jam skyrė skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo. Jo žmona Ensaf Haidar šiuo metu gyvena Kanadoje.