Dabar naujame dokumentiniame filme pristatomas naujas sąmokslo teorijos posūkis, tvirtinantis, kad lemtingą šūvį netyčia paleido vienas Slaptosios tarnybos agentas, rašo dailymail.co.uk.

Filme „JFK: The Smoking Gun“ teigiama, kad 1963 metų lapkričio 22-ąją iš savo ginklo netyčia iššovė Slaptosios tarnybos pareigūnas George`as Hickey, važiavęs automobiliu paskui J. F. Kennedy.

Filme remiamasi buvusio Australijos policijos detektyvo Colino McLareno darbais, ketverius metus tyrusio šią nužudymo bylą.

Jo teorijos paremtos Howardo Donahue, kuris du dešimtmečius tyrė J. F. Kennedy nužudymą, darbais, kurie pristatomi Bonaro Menningerio knygoje „Mortal Error: The Shot That Killed JFK“ („Mirtina klaida: šūvis, nužudęs JFK“).

B. Menningeris ir C. McLarenas pirmadienį kalbėjo apie šį filmą Televizijos kritikų asociacijos spaudos ture Kalifornijos Los Andželo mieste.

Pagrindinis jų teorijos faktas yra tas, kad agentas G. Hickey ir jo kolegos iš Slaptosios tarnybos J. F. Kennedy nužudymo išvakarėse daug linksminosi.

Be problemų, su kuriomis susidūrė pagiringas agentas, C. McLarenas tvirtina aptikęs įrodymų, kad G. Hickey nebuvo tinkamai pasirengęs naudotis pusiau automatiniu šautuvu AR-15, kuriuo tą rytą buvo ginkluotas. „Jis pirmą kartą važiavo prezidentą lydinčiu automobiliu ir pirmą kartą laikė ginklą, kuriuo naudojosi“, - anot „Huffington Post“, teigęs C. McLarenas.

Pasak teorijos, tuo metu, kai žudikas paleido ugnį, G. Hickey čiupo savo paties šautuvą. Tačiau kai prezidento kortežas staigiai sustojo, agentas iš inercijos krestelėjo ir nuspaudė gaiduką, paleisdamas šūvį tiesiai į J. F. Kennedy galvą.

C. McLareno teigimu, agento G. Hickey ginklas AR-15 buvo užtaisytas kitokia amunicija, negu Lee Harvey Oswaldo, kuris 1964 metais buvo pripažintas vieninteliu prezidento žudiku. Tai, jo nuomone, paaiškina, kodėl dvi kulkos, kuriomis buvo nušautas J. F. Kennedy, buvo skirtingų balistinių profilių.

L. H. Oswaldas taip pat buvo nužudytas, dar prieš teismą.

B. Menningeris tikina, kad jie nemano, jog agentas G. Hickey būtų tyčia šovęs į J. F. Kennedy. Tai veikiau buvo „tragiškas nelaimingas atsitikimas momento įkarštyje“, sakė jis.

Tačiau abu tyrinėtojai tvirtai įsitikinę, kad Jungtinių Valstijų vyriausybė ėmėsi skubių veiksmų, kad užmaskuotų Slaptosios tarnybos vaidmenį ir išgelbėtų agentūrą nuo nemalonumų.

Prieš dvejus metus miręs G. Hickey savo kaip liudininko parodymuose teigė, kad išgirdęs šūvį tikrai pašoko ant kojų ir užtaisė AR-15, bet iš jo neiššovė.

„Po paskutinio šūvio pasilenkiau prie automobilio apačios ir pasiėmiau šautuvą AR-15, atlaužiau gaiduką, jį užtaisiau ir atsukau į užnugarį“, - rašė jis.

„Tuo metu automobiliai važiavo po viaduku ir mes palikome incidento vietą. Laikiau šautuvą paruoštą, kol dideliu greičiu lėkėme į ligoninę“.

1992 metais pasirodžiusioje B. Menningerio knygoje rašoma, kad būtent agento G. Hickey paleistas šūvis buvo lemtingas. Jis rėmėsi įrodymais, kad J. F. Kennedy pakirto dvi skirtingos kulkos.

AR-15 šoviniai yra padengti plonu vario apvalkalu, kuris nuo smūgio suskyla. Taip įvyko ir kulkos, kuri pataikė J. F. Kennedy į galvą, atveju. 6,5 mm „Mannlicher – Carcano“ kulkos, kuriomis šaudė L. H. Oswaldas, pasiekusios taikinį nesuskyla.

Agentas G. Hickey 1995 metais dėl minėtoje knygoje iškeltų įtarimų padavė B. Menningerį į teismą. Tačiau jo ieškinys buvo atmestas, nes teisėjas nusprendė, kad nuo knygos pasirodymo praėjo pernelyg daug laiko, kad ją būtų galima užginčyti.

Slaptoji tarnyba sąmokslo teoriją vadina absurdiška

Agentas Rufusas W. Youngbloodas, kuris tądien buvo atsakingas už Slaptosios tarnybos komandą, saugojusią viceprezidentą Lyndoną Johnsoną, taip pat neigė tvirtinimus, esą G. Hickey iššovė iš savo ginklo.

1992 metais prieš pat knygos „Mortal Error“ pasirodymą duodamas interviu žurnalui „Georgia Tech“, šią teoriją jis pavadino „absurdiška“.

„Nemanau, kad kuris nors Slaptosios tarnybos vyrukas tą dieną būtų iššovęs iš savo ginklo. Žiūrėjau į priekį ir mačiau (George`ą) Hickey, agentą, važiavusį automobilyje paskui prezidentą ir turėjusį šautuvą AR-15. Jis stovėjo ir dairėsi, bet nematė nieko, į ką būtų galima šauti“, - tvirtino R. W. Youngbloodas.

Filmas „JFK: The Smoking Gun“ lapkričio 3 dieną bus parodytas per televizijos kanalą „Reelz Channel“. Šios televizijos atstovas spaudai sakė: „C. McLareno tyrinėjimai skiriasi nuo kitų tuo, kad jis turi visus įrodymus, faktus ir liudininkų parodymus, taip pat rėmėsi šiuolaikine teismo ekspertize“.

„C. McLareno atradimai toli gražu neprimena vaizduote paremtų sąmokslo teorijų, gaubiančių šį nužudymą. Jo tvirtinimai yra metodiškai sukonstruoti iš paprastos logikos ir turimų įrodymų, kuriems buvo pasitelktos laiko įrodytos nusikaltimų tyrimo technikos, įskaitant nufotografuotus archyvinius įrodymus, medicinines ataskaitas ir karybos mokslą“, - teigė jis.