"Šiaip ar taip, patvirtinimų, jog kas nors iš aukštų keleivių reikalavo, kad lakūnai būtinai tūptų netoli Smolensko, kol kas nerasta. Pokalbių savirašis prietaisas, kuris jau iššifruotas, neužfiksavo įgulos narių pokalbiuose kokio nors jiems daromo spaudimo", - sakė agentūros pašnekovas.

Taip jis komentavo kai kurių žiniasklaidos priemonių pranešimus, jog įgula neskrido į atsarginį aerodromą dėl to, kad Lenkijos delegacija skubėjo į gedulo renginius Katynėje, ir lakūnams buvo įsakyta tupdyti orlaivį, esant sudėtingoms oro sąlygoms netoli Smolensko.

Lenkijai buvo pranešta, kad nėra modernios navigacijos sistemos Smolensko oro uoste, teigia šaltinis

Smolensko Šiaurės oro uoste, kur rengdamasis tūpti sudužo Tu-154 su Lenkijos prezidentu, yra standartinė aeronavigacinė orlaivių tūpimo sistema, pareiškė ketvirtadienį šaltinis, artimas lėktuvo katastrofos priežasčių tyrimo komisijai.

"Tokios šiuolaikinės aeronavigacinės sistemos, kokios įrengtos tarptautiniuose oro uostuose, Šiaurės aerodrome nėra. Ten įrengta standartinė lėktuvų tūpimo sistema, apie tai Lenkija buvo gerai ir iš anksto informuota", - sakė agentūros "Interfax" pašnekovas.

Pasak jo, šiuo metu Šiaurės aerodromas dirba įprastu režimu.

"Jis pagal grafiką priima lėktuvus ir sraigtasparnius", - sakė jis.

Teritorija aplink katastrofos vietą bus sutvarkyta

Smolensko srities gubernatorius Sergejus Antufjevas mano, kad lėktuvo Tu-154 katastrofos netoli Šiaurės aerodromo vietos tolesnio sutvarkymo klausimus būtina derinti su Lenkija.

S.Antufjevas pažymėjo ketvirtadienį srities administracijos operatyvinės grupės, kuri koordinuoja darbus katastrofos vietoje, posėdyje, jog prie orlaivio sudužimo vietos, kur jau padėtas atminimo akmuo, bus nutiestas takelis pėstiesiems, kad būtų galima prieiti, pagerbti atminimą, padėti gėlių.

Gubernatorius davė operatyvinės grupės nariams nurodymą įrengti automobilių stovėjimo aikštelę netoli katastrofos vietos.

Tolesnį katastrofos vietos sutvarkymą mes aptarsime su Lenkijos atstovais", - pažymėjo S.Antufjevas.