Derybos tarp likusių susitarimo partnerių – Irano, Kinijos, Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos ir JK – prasidės apie 14 val. vietos (15.00 val. Lietuvos) laiku, sekmadienį naujienų agentūrai AFP teigė diplomatinis šaltinis iš Europos.

JAV taip pat atsiųs Vašingtono specialiojo pasiuntinio Iranui Robo Malley vadovaujamą delegaciją, kuri derybose dalyvaus netiesiogiai.

Rusijos pasiuntinys šiame procese Michailas Uljanovas šią savaitę pareiškė, kad prieš oficialias derybas, kurios prasidės Austrijos sostinės viešbutyje „Palais Coburg“, tikimasi dalyvių „neoficialių susitikimų“.

M. Uljanovas pažymėjo, kad pirmadienį bus praėję daugiau nei penki mėnesiai nuo derybų sustabdymo ir kad tai yra „labai užsitęsusi pauzė“.

„Derybos negali trukti amžinai. Akivaizdu, kad reikia paspartinti procesą“, – šeštadienį tviteryje parašė M. Uljanovas.

Šeštadienį Irano žiniasklaida pranešė, kad šalies branduolinės programos vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri atvyko į Vieną, praėjus kelioms dienoms po apsilankymo Kuveite ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

2015 metų sutartis, žinoma kaip Bendrasis visapusiškas veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), turėjo užtikrinti, kad Iranas nesieks susikurti branduolinio arsenalo mainais ir laikysis jo branduolinei programai nustatytų griežtų suvaržymų mainais į šiitiškai respublikai taikomų sankcijų sušvelninimą.

Tačiau sutarties laikymasis nutrūko 2018 metais, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš susitarimo.

Ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija sako dedanti pastangas, kad Vašingtonas grįžtų į šią sutartį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)