Su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) siejami kovotojai pastarosiomis savaitėmis suintensyvino atakas prieš kariuomenės stovyklas, jau dešimtmetį tęsiantis sukilimui, nusinešusiam apie 36 tūkst. žmonių gyvybių ir privertusiam daugiau kaip 2 mln. žmonių palikti savo namus.

Grupuotės „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“ (ISWAP) kovotojai, atvažiavę keliais sunkvežimiais, ant kurių buvo sumontuoti kulkosvaidžiai, pirmadienį vakare įsiveržė į Adžirio miestelį.

Jiems atakuojant kariuomenės bazę per įnirtingą susirėmimą žuvo penki kariai ir su džihadistais kovojančios milicijos 15 narių, sakė du kariuomenės šaltiniai.

Tą pačią bazę ISWAP kovotojai atakavo ir sekmadienį. Tąsyk jie nužudė bazės vadą ir šešis civilius bei pagrobė ginklų, nurodė šaltiniai.

Vėliau sekmadienį kariai grįžo į bazę.

„Netekome penkių karių ir [sukarinto judėjimo] JTF 15 civilių narių“, – AFP sakė vienas iš kariškių.

Pasak šio šaltinio, 10 civilių žuvo patekę į kryžminę ugnį.

„Didelis skaičius teroristų atvyko apie 20 val. 45 min. (22 val. 45 min. Lietuvos laiku) ir susirėmė su kariais per kautynes, trukusias kelias valandas“, – pridūrė kariškis.

Įsiplieskus susirėmimais vietos gyventojai pabėgo į netoliese esantį Mafos miestą.

„Aukų skaičius – 30“, – sakė antras šaltinis kariuomenėje.

Kovotojai per išpuolį pagrobė penkis sunkvežimius, įskaitant vieną, apginkluotą kulkosvaidžiais, sakė antrasis šaltinis.

Dar penki civiliai žuvo ir septyni kiti buvo sužeisti per antradienį įvykusį kitą incidentą, kai jų automobilis užvažiavo ant minos prie Rano miesto, esančio netoli sienos su Kamerūnu, nurodė gyventojai.

Nelaimė įvyko važiuojant iš Gamboru miestelio. Sprogimas driokstelėjo Tumšės gyvenvietėje už 10 km nuo Rano, sakė šaltiniai.

„Transporto priemonė sprogo. Žuvo penki žmonės, dar keli kritiškai sužeisti“, – AFP sakė Rano gyventojas Walidas Abdallah.

W. Abdallah pasakojimą patvirtino Gamboru gyventojas Ibrahimas Umaras.

„Aišku, kad [miną] padėjo teroristai, kad atkeršytų už savo pralaimėjimą šeštadienį“, – kalbėjo I. Umaras, turėdamas galvoje ISWAP.

Šeštadienį ISWAP kovotojai buvo atremti, kai jie užpuolė kariuomenės bazę Rane. Kariams paleidus artilerijos ugnį buvo sunaikinti du kovotojų sunkvežimiai, o likusieji paspruk, sakė kariuomenės šaltiniai.

ISWAP 2016 metais atsiskyrė nuo džihadistų judėjimo „Boko Haram“ ir tapo šiame regione dominuojančia grupuote. Kovotojai neretai atakuodavo kariuomenės bazes, rengdavo pasalas kariškių transporto kolonoms ir grobdavo keliaujančius žmones savo „kontrolės postuose“ keliuose.

Nuo 2019 metų kariuomenė pasitraukė iš daugumos kaimų ir mažesnių bazių į didesnes įtvirtintas stovyklas, leidžiančias geriau apsisaugoti nuo džihadistų išpuolių.

Kritikai sako, kad dėl tokios strategijos džihadistams buvo atrištos rankos laisvai veikti kaimiškose vietovėse, o keliai tapo pavojingi dėl žmonių grobimų ir atakų.