Kadaise Ukraina buvo Sovietų Sąjungos dalis ir jos kariuomenė bei gynybos pramonė buvo kuriama pagal sovietų ir rusų standartus atitinkančią įrangą, šaunamuosius ginklus, tankus, haubicas – šios ginkluotės negalima pakeisti į vakarus esančių kaimynių ginklais. Per daugiau nei tris mėnesius trunkantį karą, prasidėjusį Rusijai vasario 24 d. įsiveržus į Ukrainą, ta įranga išnaudota arba sunaikinta mūšyje, sako šaltiniai JAV. Dabar Kyjivo pajėgos naudoja arba mokosi naudoti ginklus, kuriuos turi JAV ir NATO sąjungininkės Europoje.

Pastovus srautas

Karo pradžioje Vakarai buvo atsargūs dėl ginklų tiekimų Kyjivui, nes baiminosi, kad tai gali sukelti NATO ir Rusijos konfliktą. Jie taip pat bijojo, kad jų pažangios ginklų technologijos pateks į Rusijos rankas. Vietoj to, kad sustiprintų Kyjivo kariuomenę, Ukrainos sąjungininkės pasiūlė savo rusiško standarto įrangos, įskaitant tankų ir sraigtasparnių, atsargas. JAV taip pat vadovavo pastangoms surasti kitose buvusiose sovietinėse valstybėse amunicijos, dalių ir papildomų atsargų, kurios atitiktų Ukrainos poreikius. Tačiau visa tai dabar jau sunaudota arba sunaikinta.

„Pasaulyje jų nebėra“, – apie sovietinius ir Rusijos standartus atitinkančius ginklus sakė JAV pareigūnas. Tai reiškia, kad Ukrainos pajėgos turi pereiti prie dažnai nepažįstamų ginklų, pagamintų pagal Vakarų specifikacijas.

Atsikračiusios ankstesnių būgštavimų, kad konfliktas gali išsiplėsti ar kad Rusija perims jautrias technologijas, Jungtinės Valstijos ir NATO partnerės siunčia Ukrainai sunkiąją ginkluotę, pavyzdžiui, haubicas ir raketų artileriją „Himars“ – pastaroji pasižymi didesniu nuotoliu ir tikslumu, nei turi rusai.

40-ies narių Ukrainos kontaktinės grupės sąjungininkių gynybos vadai koordinuoja pagalbą, kad Kyjivo pajėgos gautų nuolatinį amunicijos, atsarginių dalių ir ginkluotės srautą, sakė kitas JAV kariuomenės pareigūnas. Tačiau pareigūnai pabrėžia, kad jeigu atrodo, jog ginklai atkeliauja lėtai, tai daugiausia dėl to, kad sąjungininkės nori būti tikros, jog Ukrainos pajėgos gali juos stabiliai ir saugiai įsisavinti. Šis tempas taip pat apriboja riziką, kad apšaudant Ukrainą sukaupta ginkluotė bus sunaikinta. Todėl JAV siunčia ginklus etapais.

Į naujausią birželio 1 d. paskelbtą 700 mln. JAV dolerių paketą įeina keturios artilerijos sistemos „Himars“, 1000 prieštankinių raketų „Javelin“ ir keturi sovietinio standarto sraigtasparniai Mi-17. Jame taip pat yra 15 tūkst. haubicų sviedinių, 15 lengvųjų šarvuočių ir kitos amunicijos. „Stengiamės išlaikyti pastovų srautą“, – sakė antrasis JAV pareigūnas.

Reikia daugiau tolimojo nuotolio ginklų

Kyjivas nuolat prašo didesnio nuotolio tiksliųjų raketų sistemų „Himars“, tačiau Vašingtonas sutiko tik tada, kai pajuto, kad Ukraina tam pasirengusi. Jungtinių štabų pirmininkas generolas Markas Milley trečiadienį sakė, kad rengiantis perduoti Ukrainai keturias „Himars“ sistemas rengiami mokymai, kad būtų po vieną būrį joms valdyti, o tai gali užtrukti kelias savaites ir sulėtinti jų pristatymą. „Himars“ yra „labai sudėtinga ilgojo nuotolio sistema“, žurnalistams sakė M. Milley. „Turime garantuoti, kad šie vaikinai žinos, kaip deramai naudotis sistema“. „Jei jie naudos ją tinkamai ir efektyviai, tai turės labai labai gerą poveikį mūšio lauke“, – sakė M. Milley.

Tačiau, pasak JAV pareigūno, Jungtinės Valstijos nenori siųsti Ukrainai savo taktinių bepiločių orlaivių „Grey Eagle“, nes bijo, kad jie nebūtų panaudoti smūgiuojant toli į Rusijos teritoriją - tai galėtų įtraukti Vašingtoną į tiesioginį konfliktą su Maskva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)