Gynybos ministerijos siūlymas turi būti išsiųstas Prezidentūrai ir Nacionalinio saugumo biurui, rašo „Onet“.

Leidinio teigimu, tarp Vyriausybės ir Prezidento kanceliarijos kyla rimtų nesutarimų dėl siūlymo Ukrainoje sukurti taikos palaikymo misiją.

„Prezidentas A. Duda nėra pasirengęs priimti Krašto apsaugos ministerijos parengto projekto, kol amerikiečiai neuždegs žalios šviesos, todėl dar iki neeilinio NATO viršūnių susitikimo ketvirtadienį Briuselyje Lenkijos siūlymas turėtų būti išsiųstas svarstyti Baltiesiems rūmams. JAV prezidento Joe Bideno sprendimas iš tikrųjų nulems jo tolesnį likimą“, – rašo laikraštis.

Su prezidentu siejami pašnekovai pabrėžė, kad šiame klausime lemiamas veiksnys yra JAV pozicija.

JAV vadovo J. Bideno vizitas Varšuvoje, kurį oficialiai patvirtino Baltieji rūmai, šiuo atžvilgiu gali būti esminis. Į Lenkijos sostinę Amerikos lyderis atvyks tiesiai iš Briuselio, kitą dieną po NATO viršūnių susitikimo.

Šaltinių Krašto apsaugos ministerijoje teigimu, projekte, kurį A. Duda gali pristatyti NATO viršūnių susitikime, numatoma sukurti tarptautinį taikos palaikymo kontingentą, kurį sudarytų bent kelių šalių, tarp jų ir NATO šalių, kariškiai ir kurių veiklą turėtų patvirtinti Ukrainos valdžios institucijos.

Pagal vieną variantą misija apima iki 10 000 karių. Dokumente taip pat turėtų būti pateiktas išsamus užduočių, kurias atliks šis tarptautinis taikos palaikymo kontingentas, paketas.

Jame, be kita ko, kalbama apie humanitarinės pagalbos tiekimo ir pačių humanitarinių koridorių saugumo užtikrinimą, įskaitant neskraidymo zonų virš jų sukūrimą, pažymi „Onet“.

Be to, vienas iš variantų taip pat numato virš didžiausių Ukrainos miestų sukurti neskraidymo zoną, kuri apsaugotų civilius gyventojus nuo bombardavimo ir raketų atakų.

Kaip jau skelbta, kad Lenkijos vyriausybė ruošiasi pristatyti taikos palaikymo misijos Ukrainoje idėją NATO viršūnių susitikime ir Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuris vyks kovo 24 d. Danija jau pareiškė, kad yra pasirengusi siųsti kariuomenę į taikos palaikymo misiją Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją