Suskaičiavus 85 proc. rinkimų apylinkių rezultatus, valdančioji partija „Sakartvelo svajonė" šeštadienį vykusiuose rinkimuose surinko beveik 48 proc. balsų, o visos opozicinės partijos – 52 proc. balsų, rodo oficialūs rezultatai.

Pagal gegužę tarpininkaujant Europos Sąjungai sudarytą tarppartinį susitarimą valdančioji partija įsipareigojo surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei per šiuos rinkimus surinks mažiau nei 43 proc. balsų.

„Sakartvelo svajonė“ paskelbė pareiškimą, jog rinkimai buvo atidžiai stebimi ir „surengti laikantis aukščiausių demokratinių standartų".

Tačiau opozicinės partijos sekmadienį pareiškė, kad daugybė pažeidimų pakirto pasitikėjimą rinkimais, vykusiais įtemptoje atmosferoje po to, kai buvo suimtas pagrindinis šalies opozicijos lyderis ir buvęs prezidentas M. Saakašvilis.

„Rinkimų rezultatai buvo suklastoti. Mes matėme rinkėjų bauginimą ir papirkinėjimą prieš rinkimus, daugkartinį balsavimą rinkimų dieną“, – AFP sakė M. Saakašvilio Vieningojo nacionalinio judėjimo – pagrindinės šalies opozicinės jėgos – lyderis Gioris Baramidzė.

„Rinkimų patikimumui jau pakenkė tai, kad opozicijos lyderis iš pradžių buvo priverstas išvykti į tremtį, o paskui suimtas“, – sakė jis. – Mes pasinaudosime visomis teisinėmis priemonėmis, kad falsifikacija būtų sustabdyta“.

Opozicinės „Lelo“ partijos lyderis Badris Japaridzė sakė: „Rinkimus aptemdė plataus masto rinkėjų bauginimas ir papirkinėjimas, o tai labai paveikė rinkimų rezultatus“.

53 metų M. Saakašvilis penktadienį prieš rinkimus slapta grįžo į Sakartvelą iš Ukrainos, kur vadovauja vyriausybės agentūrai, atsakingai už reformų vykdymą, ir greitai buvo sulaikytas dėl kaltinimų piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Ryškus provakarietiškas reformatorius, 2004-2013 metais buvęs šalies prezidentu, neigė bet kokius nusižengimus, pasmerkė skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę kaip politiškai motyvuotą ir paskelbė bado streiką.

Jo įkalinimas dar paaštrino politinę krizę, apėmusią Sakartvelą praėjusių metų spalį, kai opozicinės partijos pasmerkė parlamento rinkimus kaip suklastotus, atsisakė užimti vietas naujai išrinktoje įstatymų leidžiamojoje valdžioje ir surengė masinius protestus, reikalaudamos pirmalaikių rinkimų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)