„Siekiant užkirsti kelią Michailo Saakašvilio sveikatos būklės pablogėjimui ir dėl išaugusio pavojaus [jo] saugumui, jis buvo perkeltas iš 12-ojo kalėjimo į kaliniams skirtą 18-ąją gydymo įstaigą“, – sakoma Sakarvelo bausmių vykdymo departamento pranešime.

Savo ruožtu Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatė ir M. Saakašvilio partnerė Elyzaveta Jasko nurodė, kad jau beveik 40 dienų badaujantis Sakartvelo eksprezidentas iš kalėjimo Rustavio mieste buvo perkeltas į Tbilisio rajone Gldanyje esančią gydymo įstaigą be jo artimųjų ir advokatų sutikimo.

parašė „Nepaisant gydytojų konsiliumo, Sakartvelo ir Ukrainos kontrolierių pareiškimų ir Ukrainos pozicijos, jis buvo perkeltas į pačią pavojingiausią jo gyvybei vietą – Gldanį“, – pirmadienį savo feisbuko paskyroje E. Jasko.

Anksčiau M. Saakašvilio motina Giuli Alasanija žurnalistams sakė, kad jos sūnaus kalėjime nėra, jis buvo išskraidintas sraigtasparniu.

„Remiantis mano turima informacija, buvo sušauktas konsiliumas, kuris nusprendė, kad jį būtina perkelti į daugiaprofilinę ligoninę. Tačiau nepaisant nieko, mūsų akyse jį kažkur paėmė. Atvažiavo du šarvuoti automobiliai ir atskrido sraigtasparnis. Laukiame jau dvi valandas, bet jokio atsakymo nėra. Žmogaus nėra, [jį] paėmė“, – sakė į pasimatymą su sūnumi drauge su vaikaičiais atėjusi motina prie kalėjimo susirinkusiems žurnalistams.

Tuo metu Sakartvelo informacinės priemonės pranešė, kad kalėjimo teritorijoje nutūpė sraigtasparnis.

Pranešimas apie M. Saakašvilio perkėlimą paskelbtas jo šalininkams ruošiantis demonstracijai Tbilisyje siekiant, kad jis būtų paguldytas į civilinę kliniką, kaip patarė medikai, o ne į kalėjimo ligoninę.

M. Saakašvilio asmeninis gydytojas Nikolozas Kipšidzė anksčiau sakė, kad gydytojų konsiliumas priėjo išvados, jog eksprezidentą būtina skubiai perkelti į civilinę kliniką.

Pasak N. Kipšidzės, konsiliumo, įkurto stebėti M. Saakašvilio sveikatos būklę, nariai su kalinamu buvusiu lyderiu asmeniškai nesusitiko, nes jis atsisakė tai padaryti.

Vis dėlto gydytojai, išanalizavę M. Saakašviliui atliktų tyrimų duomenis, vienbalsiai nutarė, kad jį reikia hospitalizuoti, sakė eksprezidento gydytojas.

Provakarietiškas reformų šalininkas M. Saakašvilis, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, buvo suimtas spalio 1 dieną, kai slapta sugrįžo į šalį iš Ukrainos. Protestuodamas prieš, jo teigimu, politiškai motyvuotą įkalinimą, M. Saakašvilis paskelbė bado streiką.

Garsiausio šalies opozicijos lyderio įkalinimas dar labiau pakurstė užsitęsusią politinę krizę, apėmusią Sakartvelą praėjusiais metais, kai opozicija pasmerkė sukčiavimą parlamento rinkimuose, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)