Pagrindinė opozicinė partija – Vieningasis nacionalinis judėjimas (VNJ) – gavo 31,23 proc. balsų, nurodo Centrinė rinkimų komisija. Jos pirmininkas Giorgijus Kalandarišvilis žurnalistams sakė, kad galutiniai rinkimų rezultatai paaiškės artimiausiomis valandomis.

Opozicinių partijų atstovai ir neoficialus VNJ lyderis Michailas Saakašvilis šeštadienį įvykusius vietos valdžios rinkimus laikė referendumu, turinčiu nulemti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei valdančioji „Sakartvelo svajonė“ surinktų mažiau nei 43 proc. rinkėjų balsų.

Tokia sąlyga buvo įtraukta į susitarimą dėl politinės krizės užbaigimo, pavasarį valdančiosios partijos ir opozicijos pasirašytą tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui.

Tačiau liepą valdantieji vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Šis žingsnis sulaukė griežtos Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų kritikos.

Anksčiau šią savaitę paskelbtame vaizdo kreipimesi M. Saakašvilis tvirtino, kad tarpininkaujant ES sudarytas susitarimas tebegalioja. Anot jo, rinkimai yra „referendumas dėl [„Gruzijos svajonės“ įkūrėjo Bidzinos] Ivanišvilio pašalinimo iš valdžios“.

Oligarchas B. Ivanišvilis, ekspremjeras ir turtingiausias žmogus Sakartvele, daugelio laikomas šalies pilkuoju kardinolu, nors jokio oficialaus posto neužima.

Savivaldybių rinkimai Sakartvele atidžiai stebimi po buvusio prezidento ir opozicijos lyderio M. Saakašvilio sugrįžimo į tėvynę ir jo suėmimo.

53 metų M. Saakašvilis, VNJ įkūrėjas, 2003–2014 metais dirbęs prezidento poste, penktadienį ryte pranešė sugrįžęs į Sakartvelą iš Ukrainos, kur jis vadovauja už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Tačiau praėjus keliolikai valandų Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis pranešė, kad M. Saakašvilis buvo sulaikytas ir pasiųstas į kalėjimą.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų buvęs lyderis 2018 metais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo. M. Saakašvilis savo ruožtu tuos kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais.

„Noriu paprašyti visų jūsų eiti į rinkimus, kad nebūtų prarastas nė vienas balsas, – šeštadienį per „Twitter“ iš kalėjimo parašė M. Saakašvilis, paskelbęs laiško savo šalininkams nuotrauką.

„Mano laisvė ir, dar svarbiau, Sakartvelo laisvė visiškai priklauso nuo jūsų veiksmų ir gebėjimo kovoti“, – pridūrė jis.

Prieš savo areštą eksprezidentas per „Facebook“ paskelbė vaizdo pranešimą, ragindamas savo šalininkus išeiti į gatves protestuoti prieš vyriausybę.

Vietos valdžios rinkimai atidžiai stebimi tiek Sakartvele, tiek už jo ribų, tikintis įžvelgti ženklų, ar nuo 2012 metų valdanti „Sakartvelo svajonė“ nusiteikusi išlaikyti demokratijos standartus.

Kritikai kaltino šią partiją naudojantis baudžiamosiomis bylomis, kad nubaustų politinius oponentus ir žurnalistus. Tvyrant susirūpinimui dėl tokių bylų teisėtumo Interpolas atmesdavo Tbilisio reikalavimus paskelbti M. Saakašvilio tarptautinę paiešką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)