Provakarietiškas reformatorius M. Saakašvilis, po 2013 metais pasibaigusios antros prezidento kadencijos palikęs Kaukazo šalį, vaizdo žinutėse tvirtino esąs vakariniame Batumio mieste ir grįžęs į Gruziją prieš šeštadienį vyksiančius vietos rinkimus.

Valdžia teigė neturinti jokių duomenų, kad M. Saakašvilis būtų kirtęs sieną, o valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ vadovas tvirtino, kad jo tikrai nėra šalyje.

53 metų politiko sugrįžimas beveik neabejotinai sukeltų sujudimą Gruzijoje, mažoje buvusioje sovietinėje Kaukazo respublikoje, kurią daugelį metų kamuoja politinis nestabilumas.

Penktadienio rytą savo feisbuko puslapyje paskelbtame vaizdo įraše M. Saakašvilis sakė, kad yra Batumyje prie Juodosios jūros ir fone rodė naktinį uostamiesčio vaizdą.

„Rizikavau savo gyvybe ir laisve, kad grįžčiau“, - vaizdo įraše sakė M. Saakašvilis, bet nenurodė, kada tai nufilmuota. „Kviečiu visus eiti į rinkimus ir balsuoti už Jungtinį nacionalinį judėjimą“, - sakė jis, turėdamas omenyje pagrindinę savo įkurtą Gruzijos opozicijos partiją.

„Uzurpatorių vyriausybė“

Savivaldos rinkimai yra svarbiausias valdančiosios „Gruzijos svajonės“ partijos išbandymas, jie stebimi tiek Gruzijoje tiek užsienyje būgštaujant dėl šalies atsitraukimo nuo demokratijos požymių.

M. Saakašvilis, 2004 m. atėjęs į valdžią po taikaus sukilimo ir vis dar turintis karštų ištikimų sekėjų, paragino šalininkus sekmadienį rinktis pagrindinėje sostinės Tbilisio gatvėje. „Spalio 3 d., ankstų rytą, judėkime iš visos Gruzijos Tbilisio link, kad apsaugotume balsavimo rezultatus, - sakė jis. - Jei iki tol uzurpatorių vyriausybė sugebės mane sulaikyti, tai mus turėtų tik sustiprinti“.

2018 m. M. Saakašvilis buvo už akių nuteistas už piktnaudžiavimą tarnyba šešeriems metams kalėjimo. Jis neigia padaręs ką nors neteisėta ir vadina bylą politiškai motyvuota.

Vidaus reikalų ministerija penktadienį vietos žiniasklaidai sakė, kad nėra jokių duomenų, jog jis būtų kirtęs sieną, todėl reikia manyti, kad jo arba nėra šalyje, arba jis atvyko nelegaliai.

„Gruzijos svajonės“ pirmininkas Iraklis Kobachidzė žurnalistams sakė, kad visa tai apgaulė. „M. Saakašvilio nėra Gruzijoje, deja, nes tai reiškia, kad jo areštas turės kiek palaukti“.

M. Saakašvilis gyvena Ukrainoje, kur vadovauja vyriausybinei reformų agentūrai. Anksčiau šią savaitę jis paskelbė apie planuojamą grįžimą į Gruziją sakydamas, kad šeštadienio vakarą skris į Tbilisį, jis paskelbė savo bilieto kopiją. Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis tuo metu sakė, kad „jei M. Saakašvilis įkels koją į Gruzijos žemę, jis bus nedelsiant areštuotas ir įkalintas“.

Galingas milijardierius

Galingo milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio įkurta „Gruzijos svajonė“ yra valdančioji partija nuo 2012 metų. Kritikai kaltina partiją pasitelkiant baudžiamąjį persekiojimą prieš politinius oponentus ir žurnalistus. Interpolas atmetė Tbilisio prašymus paskelbti M. Saakašvilio paiešką.

„Gruzijos svajonė“ pernai laimėjo parlamento rinkimus, tačiau opozicija, vadovaujama M. Saakašvilio UNM, pasmerkė balsavimą kaip suklastotą, išrinkti deputatai atsisakė užimti savo vietas. Kad užbaigtų krizę, Europos Sąjunga tarpininkavo susitarimui, pagal kurį „Gruzijos svajonė“ pažadėjo surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei laimės mažiau nei 43 proc. balsų per vietos rinkimus šeštadienį. Tačiau liepą valdančioji partija vienašališkai pasitraukė iš šio susitarimo, sukeldama aštrią Europos Sąjungos ir JAV kritiką.

Vaizdo įraše šios savaitės pradžioje M. Saakašvilis tvirtino, kad ES tarpininkautas susitarimas ir toliau galioja, o artėjantys rinkimai „yra referendumas dėl B. Ivanišvilio nušalinimo nuo valdžios“.

Manoma, kad turtingiausias Gruzijos žmogus ir buvęs ministras pirmininkas B. Ivanišvilis tampo virvutes Gruzijoje, nors tvirtina nebedalyvaujantis politikoje. Vakaruose didėjant susirūpinimui dėl valdančiosios partijos demokratinių įgaliojimų, JAV užsiminė apie galimas sankcijas „Gruzijos svajonės“ pareigūnams.