„Esu tikras, kad kompromisas įmanomas. Tačiau negaliu užtikrinti, jog tai absoliučiai gali būti atlikta iki lapkričio 24 dienos. Tai nėra šventa data“ – ministras Sergejus Lavrovas sakė Paryžiuje po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

„Viliamės pasiekti rezultatų iki tos datos, tačiau esu įsitikinęs principu, jog (svarbu) ne dirbtinai nustatyti terminai, o sutarties esmė, sutarties kokybė“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo S. Lavrovą.

Iranas ir šešios galingosios šalys (JAV, Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija kelis mėnesius vedė intensyvias derybas dėl sutarties, pagal kurią, kaip tikimasi, Teheranas sumažins savo branduolinės programos mastą mainais į skausmingų sankcijų atšaukimą.

Ilgiau nei dešimtmetį didėjus įtampai, toks pasiekimas sumažintų ilgalaikius nuogąstavimus, jog Iranas siekia pasigaminti atominių ginklų, prisidengdamas civiline branduolinės energetikos programa, nors Teheranas tokius įtarimus neigia.

Tačiau abi pusės jau pratęsė derybas keturiems mėnesiams nuo anksčiau nustatyto termino – liepos 20-osios. Šiame procese iškylančios kliūtys ir Irano pareigūnų komentarai skatino spėliones, kad galutinis terminas gali būti vėl nukeltas.

J. Kerry, trečiadienį dalyvausiantis derybose Vienoje su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu, anksčiau sakė Paryžiuje, kad „sunkūs klausimai“ dar nėra išspręsti, tačiau sutartis atrodo „pasiekiama“ iki lapkričio 24-osios.

„Nemanau, kad kažkam gali pasitarnauti daugybė šiuo metu sklandančių prielaidų“, – pabrėžė jis.

JAV neaptarinėja derybų su Iranu termino pratęsimo

AV nediskutuoja dėl termino, iki kurio turi būti sudarytas susitarimas su Iranu, pratęsimo, trečiadienį sakė JAV aukšto rango pareigūnas.

Tai jis sakė po kitų diplomatų komentarų, kurie rodė, jog terminas, kuris šiuo metu yra lapkričio 24-oji, galėtų būti pratęstas.

„Mes nekalbame apie pratęsimą“, – sakė minėtas pareigūnas po to, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry atvyko į Vieną derėtis su Irano užsienio reikalų ministru dėl įstrigusių derybų išjudinimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)