Prieštaringai vertinamas 79 metų politikas, kurio partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija!“) yra ketvirta populiariausia šalyje, kreipėsi į tūkstančius protestuotojų per demonstraciją šiauriniame Bolonijos mieste.

S.Berlusconi pasiūlė programą, numatančią „mažiau mokesčių, mažesnį valstybės kišimąsi ir mažiau Europos“, tačiau „didesnę pagalbą kuriems jos reikia, daugiau garantijų ir daugiau saugumo“.

Ekspremjeras ir žiniasklaidos magnatas pažėrė miniai virtinę klausimų, prašydamas atsakyti, ar mitingo dalyviai nori Europos, kuri nustatinėja mokesčius, sankcijas ir griežto taupymo priemones.

„Ar tebenorite palaikyti Europą, kuri primeta mokesčius ir diržų veržimą?“ – šaukė S.Berlusconi, o demonstrantai garsiai atsakydavo „Ne!“.

Šis puolimas prieš Europą žymėjo dramatišką posūkį S.Berlusconi retorikoje – buvęs lyderis vos prieš tris savaites dalyvavo Europos liaudies partijos suvažiavime Madride, kur susitiko su Vokietijos kanclere Angela Merkel, o tą išvyką jis vadino savo grįžimu į tarptautinę areną.

Šiaurės lyga, vadovaujama S.Berlusconi 42 metų varžovo Matteo Salvini (Matėjo Salvinio), dažnai lyginama su Prancūzijos ultradešiniąja partija „Nacionalinis frontas“ (FN). Abi yra žinomos dėl savo euroskeptiškos ir prieš imigrantus nukreiptos retorikos.

Migrantų antplūdis Europoje lėmė populistinių dešiniųjų partijų populiarumo padidėjimą ir konservatyviosios politikos iškilimą daugelyje žemyno šalių.

Per sekmadienį Bolonijoje vykusią demonstraciją įvyko susirėmimų tarp saugumo pajėgų ir ultrakairiųjų judėjimų jaunuolių, smerkusių Šiaurės lygos protestą mieste, dažnai siejamą su Italijos kairiuoju sparnu.

Italijos vietos valdžios rinkimai vyks 2016 metų pavasarį ir vasarą, o naujas parlamentas bus renkamas 2018 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)