Prancūzijos pilietis Salahas Abdeslamas buvo ieškomas pagal Europos arešto orderį, kurį išdavė Prancūzija. Penktadienį jis buvo sučiuptas Briuselio Molenbeko rajone ir paguldytas į ligoninę dėl šautinės žaizdos kojoje.

Prancūzijos kovos su terorizmu teisėjai prašymą jį išduoti gali pateikti jau šį savaitgalį. Pagal 2002 metais sudarytą Europos susitarimą šis procesas gali būti paspartinamas, ypač – dėl sunkių nusikaltimų. Aukų šeimos ir atakas išgyvenę žmonės nori, kad S.Abdeslamas būtų teisiamas Prancūzijoje.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as Briuselyje sakė esąs įsitikinęs, kad „Belgijos pareigūnai į tai atsakys kaip įmanoma palankiau, kaip įmanoma greičiau“.

Įtariamasis išleistas iš ligoninės Briuselyje

Pagrindinis išpuolių Paryžiuje įtariamasis S. Abdeslamas ir jo bendrininkas šeštadienį išleisti iš Briuselio ligoninės, kur jiems buvo suteikta medikų pagalba dėl per suėmimą patirtų sužeidimų, pranešė miesto meras.

„Du įtariami teroristai išvyko iš Šv.Petro ligoninės“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ meras Yvanas Mayeuras, bet nenurodė, kur jie išvežti.

Tikriausiai abu bus tardomi ir tik tada bus išsiųsti į Prancūziją, kurioje bus tiriamas jų vaidmuo rengiant išpuolius Paryžiuje.

Aukos patenkintos, kad S. Abdeslamas sučiuptas gyvas

Lapkritį Paryžiuje įvykdytų džihadistų atakų nukentėjusieji ir jų giminaičiai išreiškė palengvėjimą dėl to, kad buvo areštuotas pagrindinis įtariamasis S. Abdeslamas ir sakė, jog yra patenkinti, kad jis buvo sučiuptas gyvas ir stos prieš teismą.

„Gali vykti realus teismas su kažkuo, kas aiškiai dalyvavo šiose atakose“, – sakė Georges'as Salinesas, vadovaujantis vienai iš aukų grupių, susikūrusių po lapkričio 13-osios atakų, per kurias žuvo 130 ir buvo sužeista dar šimtai žmonių.

G.Salinesas yra gydytojas, o jo dukra žuvo per išpuolį koncertų salėje „Bataclan“, drauge su 89 kitais žmonėmis, dalyvavusiais JAV grupės „Eagles of Death Metal“ koncerte.

„Mes patenkinti, kad (S. Abdeslamas) nenuvyko ... į Siriją žūti nuo amerikiečių bepiločio lėktuvo“, – sakė Aurelia Gilbert, dirbanti „Bataclan“ ir priklausanti G. Salineso grupei „13 Novembre: Fraternite et Verite“ („Lapkričio 13-oji: brolybė ir tiesa“).

„Mes esame demokratija ir vyks teismas“, – sakė ji.

Anksčiau prieš teisingumą stojo tik smulkmė, o dabar aukos ir jų giminaičiai turės ką teisti, pridūrė A.Gilbert.

Tos džihadistų atakos buvo surengtos prieš virtinę restoranų ir kavinių, koncertų salę „Bataclan“ ir nacionalinį stadioną „Stade de France“.

„Bent yra gyvas kažkas iš pasirengusiųjų iki galo įvykdyti (mirtininko misiją), – sakė Sylvie, kuri buvo sužeista prie „Stade de France“. – Galbūt pagaliau galėsime daugiau apie tai sužinoti“.

Įrodymai rodytų, kad S. Abdeslamas, kuris, kaip manoma, suvaidino svarbų logistinį vaidmenį vykdant atakas, atsisakė susprogdinti savo mirtininko liemenę.

S. Abdeslamo brolis Brahimas susisprogdino prie vieno restorano.
Kitos nukentėjusiųjų grupės, „Life for Paris“, viceprezidentė Caroline Langlade sakė, kad S. Abdeslamo teismas suteiktų progą „pabandyti suprasti, kas galėtų vykti šių prancūzų ir belgų jaunuolių, kurie yra radikalizavęsi, galvose“.

C. Langlade tą lemtingą vakarą dalyvavo koncerte „Bataclan“.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį turi susitikti su nukentėjusiųjų grupėmis, šeštadienį sakė vienas jo padėjėjas.