Apie naujas aukas pranešta praėjusią savaitę Ženevoje įvykus pirmajam Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimui.

Abu lyderiai aptarė ilgametį konfliktą Rytų Ukrainoje, įskaitant nuo šių metų pradžios regione augusią įtampą, tačiau nepasiekė jokių konkrečių susitarimų.

Niekieno nepripažįstamos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) pareigūnai pirmadienį vakare pranešė, kad trys jos kovotojai žuvo, o dar vienas buvo sužeistas ukrainiečių kariams iš minosvaidžių apšaudžius Lozovė gyvenvietę, esančią netoli faktinės separatistų sostinės Donecko.

Separatistų ruporu laikoma naujienų agentūra DAN informavo, kad po kelių valandų iš raketinio granatsvaidžio buvo šauta į greitosios pagalbos automobilį, mėginusį evakuoti nukentėjusiuosius. Tuomet žuvo dar vienas kovotojas ir dar keturi buvo sužeisti.

Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas pareiškime nurodė, kad separatistai po šio incidento imsis „atsakomųjų žingsnių“.

Kijevas DLR teiginius atmetė.

Ukrainos kariuomenė, remdamasi žvalgybos informacija, pareiškime nurodė, kad separatistų kovotojai žuvo, nes „detonavo savo sprogmenis ir neatsargiai elgėsi su ginklais“.

Kijevas su prorusiškais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja nuo 2014 metų. Konfliktas kilo po tų metų pavasarį Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir jau pareikalavo per 13 tūkst. gyvybių.

Po palyginti ramių 2020-ųjų šių metų pradžioje kovos paaštrėjo, o balandį Rusija sutelkė 100 tūkst. karių prie Ukrainos sienos ir Kryme. Dėl šių veiksmų Maskva sulaukė NATO perspėjimų.

Nors Rusija vėliau paskelbė, kad pajėgos, dalyvavusios pratybose prie Ukrainos sienų, atitrauktos, tiek Vašingtonas, tiek Kijevas sako, kad šis atitraukimas buvo riboto pobūdžio.

Ukraina ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva tokius kaltinimus neigia.