Ukrainos saugumo tarnyba reikalavo, kad separatistai paleistų įkaitus, sudėtų ginklus ir išminuotų administracines patalpas.

Ukrainos saugumo tarnybos Kovos su terorizmu grupė, atsakinga už Saugumo tarnybos pastato Luhanske išlaisvinimą, nustatė, kad radikalių organizacijų nariai užminavo patalpas, remdamasi Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centro duomenimis rašo svetainė unian.net.

Pranešama, kad buvo grasindami ginklais ir sprogmenimis, separatistai prievarta laikė maždaug 60 žmonių: jiems buvo neleidžiama palikti pastato ir grįžti namo. Tai reiškia, kad jie imasi priemonių, kurias naudoja teroristai.

„Tokie veiksmai yra itin pavojingi, nes kelia grėsmę žmonių gyvybėms tiek patalpų viduje, tiek lauke. Ukrainos saugumo tarnyba reikalauja, kad piktadariai paleistų įkaitus, sudarytų jiems galimybę saugiai palikti pastatą, taip pat sudėtų ginklus ir išminuotų administracines patalpas“, - sakoma pranešime.

Separatistai rengiasi atremti šturmą

Luhansko apskrities Saugumo tarnybos pastatą užėmę separatistai ir mitinguotojai stiprina barikadas bei rengiasi atremti galimą šturmą.

Aktyvistai čia susirinkusiems žmonėms pranešė, kad pastato šturmą planuojama vykdyti šiandien, balandžio 8 d. Žmonių prašoma prisidėti prie pastato gynybos.

Aplink Ukrainos Saugumo tarnybos pastatą sumontuoti įtvirtinimai išaugo dvigubai.

Kaip praneša unian.net, barikados sumontuotos iš šiukšlių, padangų ir tvorų. Taip pat mitinguotojai beria atvežtą smėlį į maišus bei stiprina įtvirtinimus.

Iš viešojo transporto stotelės „Donbass“ pusės gyva grandine išsirikiavusios moterys su ikonomis rankose, tokiu būdu užtverdamos kelią smogikams. Šalia barikadų – į Molotovo kokteilius panašūs buteliai.

Čia susirinkę apie tūkstantis mitinguojančių, o prieš Saugumo tarnybos pastatą esančiame parke susirinkę dar apie tūkstantis stebėtojų, daugiausiai tai moterys ir vaikai.

Balandžio 6 d. Luhansko separatistai užėmė Ukrainos Saugumo tarnybos pastatą ir ginklų sandėlį. Šturmo metu buvo išlaužtos pastato durys, akmenimis išdaužyti langai, mitinguotojams pavyko įsiveržti į pastato vidų bei iškelti Rusijos Federacijos vėliavą. Saugumo tarnybos pastato šturmo metu nukentėjo devyni asmenys. Tą pačią dieną Luhansko apskrities administracijos pirmininkas Michailas Bolockichas ir Luhansko apskrities Vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos vadovas Vladimiras Guslavskis derėjosi su pastato užpuolikais. Po derybų buvo paleisti 6 prorusiški aktyvistai, kurie buvo suimti už separatizmą.

Šiuo metu pastatas lieka užimtas separatistų.

Luhanske šalia Ukrainos Saugumo tarnybos kabėjęs aktyvistas pareiškė, kad „jiems liko išsilaikyti vos parą“.

Anot vieno iš Saugumo tarnybos pastatą užėmusių aktyvistų, jų žmonoms skambinama ir prašoma daryti įtaką savo vyrams, kad šie sudėtų ginklus. Kaip praneša unian.net, mainais žadama palikti juos gyvus.

Taip pat, kaip teigia aktyvistas, jiems žadama amnestija, jei jie paliks pastatą.

„Mes išeisime iš pastato tik tuo atveju, jei bus įvykdyti visi mūsų reikalavimai: Donbaso regionas turi likti Ukrainos sudėtyje, tačiau jis turi būti laisvas, taip pat mes reikalaujame surengti referendumą bei paleisti visus sulaikytus separatistus“, - pareiškė aktyvistas.

Tačiau jėgos struktūros pranešė, jog už pusvalandžio prasidės pastato šturmas. Kaip praneša aktyvistai, pusvalandis jau seniai praėjo, tačiau šturmas vis dar neprasidėjo.

„Mes liksime čia iki galo. Luhansko miesto gyventojų prašome neišsiskirstyti ir mus palaikyti. Kartu mes stiprūs“, - raginimų negailėjo aktyvistai.

Taip pat visi vyrai buvo raginami aktyviai dalyvauti mitinge ir barikadų tvirtinime. Jų prašoma nesislėpti už savo žmonų nugarų.

Protestuotojai neigia laiką įkaitus

Ukrainos Luhansko mieste valstybės saugumo pastatą užėmę protestuotojai antradienį paneigė kaltinimus, esą jie užminavę pastatą ir laiką žmones prieš jų valią.

„Nėra jokių sprogmenų, nėra jokių įkaitų. Mums nereikia įkaitų, kad gautume ko norime“, – sakė Antonu pasivadinęs vienas protestuotojų, prisistatęs šios akcijos koordinatoriumi.

Žada prisidengti beginklėmis moterimis

Ukrainos Saugumo tarnybos pastatą Luhanske užėmę separatistai laiko 60 įkaitais paimtų asmenų bei žada pastato šturmo atveju prisidengti beginklėmis moterimis.

Prorusiški protestuotojai laukia naktinio šturmo bei stiprina antrą gynybinę liniją.

Remiantis nepatvirtinta informacija, separatistai apliejo automobilių padangas degiu skysčiu.

Kaip praneša unian.net, deputatai, kurie derasi su separatistais, tikina, jog protestuotojai jau atsisveikino su savo šeimomis ir ketina čia likti iki galo. Tarp derybų dalyvių – „Tautos pasitikėjimo“ judėjimo lyderis Sergejus Šachovas.

„Kai kurie iš jų tikina, kad jau atsisveikino su savo šeimomis – tai gąsdina bei kelia nerimą. Kiti teigia, kad nėra pasiruošę mirti ir vis dėlto pageidauja apginti savo teises“, - patikino S. Šachovas.

Kompromiso maištininkai atsisako bei įspėja, kad į jėgos panaudojimą atsakys tuo pačiu. Taip pat jie tikina, kad yra pasirengę imtis radikalių priemonių – šturmo atveju separatistai žada prieš barikadas išvesti beginkles moteris.

Šiąnakt laukiama Rusijos intervencijos

Naktį iš balandžio 8 į 9 d. separatistai gali parengti „koridorių“ per Ukrainos valstybinę sieną Rusijos Federacijos karinei technikai įvažiuoti į Ukrainos teritoriją.

„Mūsų turimais duomenimis, šiandien separatistų lyderiai gavo nurodymus naktį iš balandžio 8 į 9 d. parengti „koridorių“ per Ukrainos valstybinę sieną Rusijos karinei technikai įvažiuoti į Ukrainos teritoriją“, - socialiniame tinklapyje „Facebook“ rašo Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

Kaip praneša unian.net, šią informaciją „Informacinio pasipriešinimo“ grupė gavo iš turimų šaltinių.

„Be to, separatistams įsakyta organizuoti šio regiono miestuose provokacijas, kurios pareikalautų aukų, tam, kad Rusija galėtų tai interpretuoti kaip Ukrainos valdžios terorą prieš gyventojus“, - teigia D. Tymčiukas.

Taip pat teigiama, kad separatistai gavo įsakymą panaudoti ginklus, jei bus mėginama išlaisvinti jų užimtus administracinius pastatus.

„Mūsų turimais duomenimis, Ukrainos teisėsaugos institucijos ir specialiosios tarnybos šiuo metu imasi visų būtinų priemonių separatistinių grupių blokavimui. Valstybinė sienos apsaugos tarnyba ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos daro viską, kas tik įmanoma, tam, kad valstybinė siena būtų blokuojama, o pasienio regionai – apsaugoti“, - pridūrė D. Tymčiukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3263)