Pirmadienį įvykę prezidento rinkimai laikomi dar vienu stabilumo ženklu jauniausioje Azijos valstybėje.

Suskaičiavus daugumą balsų paaiškėjo, kad rinkimus laimėjo 57 proc. balsų surinkęs Francisco Guterresas, žinomas slapyvardžiu „Lu-Olo“, nurodė rinkimų komisija.

Jis surinko daugiau kaip 50 proc. balsų, todėl antro rinkimų turo veikiausiai neprireiks.

Artimiausias F. Guterreso konkurentas, švietimo ministras Antonio de Conceicao surinko 33 proc. rinkėjų balsų. Iš viso rinkimuose dalyvavo aštuoni kandidatai, naujienų agentūrai AFP sakė rinkimų komisijos vadovas Alcino Barisas.

Jei galutiniai rezultatai patvirtins A. Guterreso pergalę, jis užims didele dalimi reprezentacines pareigas, ir kartu su šiuo postu turės perimti didžiulius iššūkius.

Balsavimas vyko sunkiu metu šiai mažytei, pusę salos užimančiai ir prieš 15 metų nepriklausomybę nuo Indonezijos užsitikrinusiai valstybei, kurioje senka naftos ištekliai ir kurios lyderiams nepavyksta išspręsti ginčo su Australija dėl pelningų naftos ir dujų telkinių.

Jei per artimiausias dienas bus patvirtinta A. Guterreso pergalė, tai bus pirmas kartas nuo 2002-ųjų, kai išsiaiškinti prezidento rinkimų nugalėtoją pakako vieno turo.

F. Guterresas vadovauja antrai pagal dydį partijai „Fretilin“. Be to, jis užsitikrino nepriklausomybės didvyrio Xananos Gusmao ir jo partijos CNRT – didžiausios šalyje – paramą.

„Stiprus palaikymas kandidatui yra pozityvu“, – AFP sakė rinkimus stebėjęs Rytų Timoro ekspertas iš Australijos Deakino universiteto Damienas Kingsbury.

Tai pirmieji prezidento rinkimai po Jungtinių Tautų taikdarių pasitraukimo 2012 metais. Nors buvo nuogąstaujama dėl galimo smurto, prieš balsavimą vyko tik pavieniai, nežymūs neramumai.

Prezidento pareigos yra didele dalimi reprezentacinės, bet jis gali vaidinti svarbų vaidmenį palaikant taiką tarp konfliktuojančių šalies politikų.

F.Guterresas yra kilęs iš kuklios šeimos ir, kaip daugelis Rytų Timoro politinės klasės narių, dalyvavo kruvinoje kovoje su Indonezijos okupacija.

Šalies prezidentas renkamas prieš vėliau šiemet vyksiančius svarbesnius parlamento rinkimus, kurie nulems, kas dirbs vyriausybėje ir premjero poste.

Indonezija okupavo Rytų Timorą 1975 metais, kai pasitraukė jį kolonizavę portugalai. Okupacijos metais šalyje dėl kovų, bado ar ligų mirė maždaug 183 tūkst. žmonių.