Gegužės 22 d. Rygoje viršūnių susitikimo metu linksmai nusiteikęs J. C. Junckeris bučiavo susirinkusių vadovų galvas, čiupinėjo jų kaklaraiščius, sveikinosi ir plekšnojo juo ne tik per nugarą, bet ir pilvą, krūtinę ir veidą, rašo eubusiness.com.

„Jis pagarsėjo dėl savo neformalaus ir dažnai naudojamo smagaus bendravimo stiliaus“, - vos tramdydama šypseną žurnalistams pasakojo EK atstovas spaudai Margaritisas Schinasas.

Jis pridūrė, kad 35 metų patirtį turintis politikos veteranas J. C. Junckeris labai gerai asmeniškai pažįsta visus lyderius, su kuriais jį sieja „abipusis pasitikėjimas“.

J. C. Junckeris nepraleido progos pašiepti Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną juokais pavadindamas jį diktatoriumi.

„Sveikas, didysis kunigaikšti“, - štai taip V. Orbanas savo ruožtu atsakė linksmai nusiteikusiam J. C. Junckeriui, kilusiam iš Liuksemburgo kunigaikštystės – vienos mažiausių pasaulio valstybių.

M. Schinasas atsisakė komentuoti, ką gi iš tiesų buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas J. C. Junckeris mano apie V. Orbano vykdomą politiką.

Dešiniųjų politinių pažiūrų V. Orbanas pykdo ES lyderius jau ne pirmus metus, imdamasis konstitucinių ir institucinių pakeitimų, kurie, kritikų teigimu, riboja žiniasklaidos ir teismų laisvę.

Didelį pasipiktinimą sukėlė V. Orbano siūlymas sugrąžinti Vengrijoje mirties bausmę, kuri uždrausta visose ES šalyse narėse.

Viršūnių susitikime Rygoje J. C. Junckeris pliaukštelėjo Liuksemburgo ministrui pirmininkui Jeanui Asselbornui per skruostą, pabučiavo Belgijos ministro pirmininko Charleso Michelio plikę ir apvyniojo savo kaklaraištį apie be kaklaraiščio buvusio Graikijos ministro pirmininko Alexio Tsipro kaklą.

Taip pat jis garsiai reiškė nuostabą dėl į viršūnių susitikimą susirinkusiųjų identiteto ir apgailestavo iššvaistęs laiką per pasveikinimo ceremoniją.

„Tai buvo smagi labai ilgo ir nuobodaus sveikinimosi proceso dalis“, - patikino M. Schinasas.

J. C. Junckerio humoro jausmas ir nuoširdus troškimas pasiekti kompromisą ES gerai žinomas, tačiau jo elgesys vis dėlto kitų dažnai siejamas su jo polinkiu į alkoholį, nors pats jis tai neigia.

EK pirmininko postą J. C. Junckeris užėmė 2014 m. lapkričio mėn. po to, kai ES rinkimus laimėjo Europos liaudies partijos (ELP) blokas.

Ilgesnę vaizdo įrašo versiją galima pamatyti čia.