Šis vizitas Baltijos šalių santykiuose su Rusija sustiprino įtampą, kuri išliko nuo sovietų valdymo laikų, ir priešiškumą Maskvai, kurioje rengiamasi švęsti 1945 metų pergalę prieš nacių Vokietiją.

"Labai džiaugiuosi, galėdamas atvykti į šalį, kuri myli ir vertina laisvę", - pasakė G. W. Bushas, priimdamas aukščiausią Latvijos apdovanojimą - Trijų žvaigždžių ordiną iš šalies prezidentės Vairos Vykės-Freibergos XIV a. Rygos pilyje.

Čia JAV prezidentą G. W. Bushą ir jo žmoną Laurą priėmė Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga, dalyvavo Seimo, vyriausybės, Užsienio reikalų, Gynybos ministerijų vadovai, prezidentūros pareigūnai, Latvijos ambasadorius Vašingtone ir kiti oficialūs asmenys.

Apdovanojimo ceremonijos metu grojo karinis orkestras. Prie pilies JAV prezidentą sveikino kelios dešimtys kviestinių asmenų, tarp kurių buvo ir gavusieji JAV stipendijas, geriausi studentai, moksleiviai, Latvijos ir JAV santykių plėtrai nusipelnę veikėjai.

Iš JAV prezidentą lydi valstybės sekretorė Condoleeza Rice, patarėjas saugumo klausimais Stephenas Hadley, JAV ambasadorė Latvijoje Catherine Todd Bailey ir kiti.

Įteikdama Trijų žvaigždžių ordiną V. Vykė-Freiberga pasveikino G. W. Bushą ir pavadino jį "kovotoju už laisvę ne tik savo šalyje, bet ir visame pasaulyje".

Trijų žvaigždžių ordinas įsteigtas 1924 metais Latvijos nepriklausomybės paskelbimui 1918 metų lapkričio 18 dieną atminti. Juo neseniai buvo apdovanotas Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas, Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II.

G. W. Bushas gyrė V. Vykę-Freibergą kaip moterį, "kuri taip aiškiai kalba apie poreikį žmonėms būti laisviems".

JAV ir Latvijos prezidentai padėjo gėlių prie 1935 metais sukurto Laisvės paminklo - 50 m aukščio kolonos, kurios viršuje stovi iš bronzos nulieta moters figūra. Šis paminklas - šventas Latvijos nepriklausomybės simbolis. Čia 1987 metų rugpjūtį vyko pirmoji laisvės demonstracija prieš sovietų valdžią.

Miesto centras buvo griežtai saugomas, parduotuvės uždarytos. Oro erdvę saugojo JAV naikintuvai.

Vizitas kelia nerimą Maskvai, kuri šiaušiasi prieš G. W. Busho užuominas apie penkis Sovietų Sąjungos okupacijos Baltijos šalyse dešimtmečius, už kuriuos jos norėtų iš Maskvos išgirsti atsiprašymą arba bent sutikimą su teiginiu, jog tokia okupacija buvo.

Šeštadienį dienraštis "Washington Post" cituoja Latvijos prezidentės žodžius: "Rusija labai daug laimėtų, jeigu nuoširdžiai atsiprašytų už sovietinio režimo nusikaltimus".

Vis dėlto V.Vykė-Freiberga sakė dalyvausianti renginiuose Maskvoje, juk "pergalę prieš nacius, kainavusią 27 milijonus Sovietų Sąjungos piliečių gyvybių, reikia laikyti demokratinių vertybių pergale prieš totalitarizmą ir tironiją".

Lietuvos ir Estijos prezidentai boikotuoja iškilmes Maskvoje, Gruzijos prezidentas taip pat jose nedalyvaus.

Rygos pakraštyje susirinkę apie 60-70 demonstrantų laikė plakatus su užrašu "Stop the war in Iraq" ("Nutraukite karą Irake"). Viena jų - 16 metų moksleivė Ginta Kozokaru sakė: "Man atrodo, kad mūsų prezidentei patinka G. W. Bushas, o Latvijos žmonėms jis nepatinka dėl karo Irake".

Vis dėlto dauguma latvių palankiai vertina G. W. Bushą. "Labai svarbu pripažinti, kad mūsų tėvai kovojo su komunizmu ir Sovietų Sąjunga", - sakė 50 metų Ugis Senbergas.