„Šiandien įvyko darbinis susitikimas su ICAO faktų nustatymo misijos, kuri tiria „Ryanair“ „Boeing 737“ nusileidimą Minsko nacionaliniame oro uoste, nariais. Susitikime dalyvavo susisiekimo ministras Aliaksejus Auramenka, Aviacijos departamento direktorius Arciomas Sikorskis, Baltarusijos tarpžinybinė komisija ir aviacijos įmonių vadovai“, – sakoma pranešime.

Baltarusija suteiks prieigą prie visos medžiagos ir informacijos, reikalingos nešališkam incidento aplinkybių tyrimui“, – susitikime sakė A. Auramenka.

„Reikėtų padaryti viską, kad mūsų šalių piliečiai galėtų laisvai keliauti Eurazijos regione patogiais maršrutais, bet kokių oro linijų skrydžiais, kaip tai darė anksčiau. Esu įsitikinęs, kad politika turėtų būti nustumta į antrą planą“, – kalbėjo ministras.

A. Sikorskis savo ruožtu pažymėjo, kad svarbu atlikti skaidrų tarptautinį tyrimą, kurio tikslas – nustatyti gegužės 23 dieną įvykusio incidento aplinkybes.

„Baltarusijos aviacijos institucijos yra atviros dialogui ir pasirengusios suteikti visapusišką pagalbą ekspertams. Aviacijos departamentas daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų aviacijos saugumą pagal savo įsipareigojimus tarptautinei civilinės aviacijos bendruomenei ir keleiviams, prisiimtus prieš 28 metus“, – sakė jis.

ICAO tyrėjų komandos lyderis Sylvainas Lefoyer patikino baltarusių pareigūnus, kad ekspertai dirbs skaidriai ir nešališkai.

ICAO komanda lankysis aviacijos įmonėse ir susitiks su jų personalu.

Vizito pabaigoje komisija atnaujins preliminarią ataskaitą, kuri bus parengta šių metų rugsėjį. Galutinė ataskaita bus baigta iki lapkričio.

Gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje Europos Sąjunga ir daugelis kitų šalių uždarė savo oro erdvę Baltarusijos oro vežėjams. Be to, įvairių Europos oro bendrovių lėktuvai atsisakė naudoti Baltarusijos oro erdvę.

Šių sankcijų buvo imtasi po incidento, kai iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo priverstinai nutupdytas Minske, baltarusių dispečeriams informavus apie jame neva esantį sprogmenį, nors ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Orlaiviui nutūpus Baltarusijos sostinėje, buvo sulaikyti juo skridę opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)