Rusijos valdžia dabar, aišku, atsidūrė labai sudėtingoje padėtyje, kadangi, viena vertus, ji norėtų apkaltinti žurnalistus pasinaudojus prieiga prie slaptos informacijos, tačiau, kita vertus, bus priversta pripažinti, kad ta informacija teisinga“, – „Reuters“ sakė rusų žurnalistas.

„Bellingcat“ nurodė, kad įtariamasis, naudojęsis Ruslano Boširovo vardu išduotu pasu, iš tikrųjų yra pulkininkas Anatolijus Čepiga, kuriam 2014 metais buvo skirtas aukščiausias šalies apdovanojimas – Rusijos didvyrio medalis.

Britanija kaltina R. Boširovą ir antrąjį įtariamąjį – Aleksandrą Petrovą – kovo 4-ąją mėginus Solsberio mieste nužudyti buvusį GRU pulkininką S. Skripalį ir jo dukterį Juliją Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Jungtinė Karalystė sako mananti, kad leidimas įvykdyti šią ataką buvo suteiktas „Rusijos valstybės aukščiausiu lygmeniu“. Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

Pasak R. Dobrochotovo, paviešinti duomenys veikia kaip tam tikras saugiklis, nes Kremliaus mėginimas susidoroti su žurnalistais dabar tik dar labiau padidintų susidomėjimą Skripalių istorija.

„Valdžia gali mėginti susidoroti su žurnalistais, tačiau kol esame dėmesio centre, toks elgesys tik padidintų susidomėjimą visa šia istorija, be to, jis iš esmės patvirtintų, kad žurnalistų gauta informacija teisinga. Taigi, žurnalistai tam tikra prasme gali jaustis saugūs“, – kalbėjo R. Dobrochotovas.

„Sakyti, kad Anatolijus Čepiga yra nieko bendra su šuo reikalu neturintis pilietis, nė kiek nepanašus į Boširovą, taip pat sudėtinga, nes iš karto gali būti paprašyta parodyti tą poną Čepigą, kad būtų galima pasižiūrėti ir nuspręsti, panašus jis visgi, ar nepanašus. Žinoma, kaip Čepigą galima pristatyti ir visiškai kitą asmenį, tačiau jis juk irgi turės ir artimųjų, ir draugų. Be to, mes vėl išsiaiškinsime tikrąją jo pavardę ir valdžiai vėl teks aiškintis“, – sakė rusų žurnalistas.

Paklaustas, ar nesibaimina dėl savo gyvybės ir ar neketinantis bėgti iš Rusijos, žurnalistas sakė: „Tik vakar grįžau iš trumpos kelionės į Londoną. Tikrai neketinu išvykti iš šalies. Lai Vladimiras Putinas išvyksta – juk būtent jis kaltas dėl visų šitų nusikaltimų. Čia mano tėvynė ir aš neturiu jokio noro iš jos išvykti“.

Pasak jo, tyrimas dėl Skripalių apnuodijimo tęsiamas, ir tik laiko klausimas, kada paaiškės tikroji kito įtariamojo – A. Petrovo – tapatybė.

„Jau aišku, kad Rusijos specialiosios tarnybos prasmuko į Britanijos vizų centrą, kad vizų išdavimo procesas neapsiėjo be manipuliacijų. Šią informaciją įtrauksime į kitos savaitės pradžioje pasirodysiančią ataskaitą. Taip pat, aišku, pabandysime išsiaiškinti tikrąją Petrovo pavardę – jau stengiamės tai padaryti“, – tikino žurnalistas.