„Manau, kad jie trokšta sankcijomis padaryti didžiulį spaudimą Rusijai, kad Rusijos Federacija vyriausybę ir prezidentą pakeistų kažkuo kitu, labiau jiems tinkamu. Manau, kad tai ekonominis karas, tai nėra paprastas prekybinis karas, kai tiesiog šiek tiek apribojamas importas ar eksportas“, - per VTB verslo pusryčius, įvykusius pasaulinio ekonomikos forumo Davose metu, teigė A. Kostinas.

Kiek anksčiau Davose A. Kostinas davė interviu laikraščiui „Financial Times“, kuriame įspėjo dėl „augančios karinio konflikto Europoje grėsmės“ ir pareiškė, kad jei Jungtinės Valstijos Maskvos institutams įves papildomas ekonomines sankcijas, tai reikš „karo paskelbimą“.

„Mes esame atsidūrę naujų ginkluotės varžybų pradžioje. NATO prašo daugiau ginkluotės ir daugiau ginkluotės dislokuoja Europoje. Rusija atsakys absoliučiai tuo pačiu“, - VTB vadovo žodžius citavo svetainė „InoPressa“.

A. Kostinas taip pat sakė, kad galimų asmeninių sankcijų perspektyva jam nekelia nerimo, tačiau jis mano, kad „bet kokios ekonominės sankcijos institutams“ prilygsta karo paskelbimui.

„Nematau jokių priežasčių, kodėl po šito Rusijos ambasadorius turėtų pasilikti Vašingtone, arba kodėl amerikiečių ambasadorius turėtų maudytis šaltame vandenyje Maskvoje. Manau, kad tai yra blogiau už Šaltojo karo padėtį, ir labai pavojinga. Manau, kad amerikiečiai žaidžia su ugnimi, nes blogi santykiai tampa dar blogesni ir atsakomybė už tai tenka ne mums“, - pažymėjo VTB vadovas.

Asmenines JAV sankcijas Rusijos verslininkams, kurie bičiuliaujasi ir yra artimi Rusijos prezidentui, A. Kostinas pavadino „beprotyste“.

„Bet kokie (sankcijų) sąrašai – na kas tai yra? Nustatyti, kurie verslininkai V. Putinui yra artimi, kurie – tolimi? V. Putinas yra teisėtai išrinktas didžios valstybės vadovas, ir sankcijos pagal artumo ir draugystės principą yra beprotystė. Kitaip negaliu pasakyti“, - A. Kostino žodžius citavo RBK.

Priminsime, kad Jungtinės Valstijos ketina įvesti asmenines sankcijas artimam Rusijos prezidento asmenų ratui pagal JAV prezidento Donaldo Trumpo 2017 metų rugpjūčio 2 dieną pasirašytą federalinį įstatymą nr. 115-44 („Dėl veiksmų prieš Amerikos priešininkus sankcijų aktu“ (Сountering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA)).

Kad jas įvestų, JAV Finansų departamentas ruošia sąrašą asmenų, kurie yra artimi Rusijos prezidentui. Šis sąrašas Kongresui turi būti parengtas ne vėliau kaip sausio 29 dieną.

Laikraštis „Kommersant“ rašė, kad į šį sąrašą gali patekti daugiau kaip 50 asmenų, o skaičiuojant ir jų šeimos narius – iki 300.