„Kreipėmės visur, kur galėjome – į technines, politines ir teisėsaugos institucijas, susiedami šias atakas su tam tikra informacija, laidomis, kurių metu jos buvo rengiamos. Teisėsaugos organai, kaip suprantu, dabar tuo [atakų šaltinių paieška] užsiima“, – sakė A. Venediktovas.

Anot jo, kibernetinės atakos prasidėjo nuo sausio 13 dienos.

„Jos ypatingos tuo, kad puolama ne tik svetainė – tai yra įprastas reikalas ir esame įpratę tai atremti – bet ir „Echo Moskvy“ ryšio kanalai laidų vedėjais, dirbančiais per atstumą – Julia Latynina, Jevgenija Albac, Sergejumi Parchomenka“, – pažymėjo redaktorius.

Pasak A. Venediktovo, atakos prieš ryšio kanalus rengiamos būtent šių laidų metu, pavyzdžiui, pirmadienį – per laidą „Polnyj Albac“, nors anksčiau tą dieną atakų nebuvo.

Be to, į programišių taikiklį pateko biuro kompiuteriai – taigi, „Echo Moskvy“ neturėjo prieigos prie naujienų agentūrų medžiagos.

„Labai svarbu, kad puolami interneto ryšio kanalai, įskaitant ryšį su palydovu, per kurį mūsų partneriai regionuose gauna signalą. Tai labai patyrusių [veikėjų rengiamos], labai galingos DDoS atakos. Specialistai mums sako, kad tokias galimybes turi labai stambios struktūros – tai nėra kažkokie Juodkalnijos jaunuoliai, švelniai tariant“, – pareiškė A. Venediktovas ir pridūrė, kad radijo stoties specialistai jau išmoko atremti visas šias atakas.

„Apytikriai suprantame, su kuo tai susiję, bet kadangi to įrodyti negalime, kol kas renkame duomenis, nagrinėjame. Atkreipėme mūsų akcininkų [įmonės „Gazprom Media“] dėmesį, kad dėl to prarandame mūsų prenumeratorius ir reklamuotojus. Mūsų akcininkai yra susirūpinę“, – sakė jis.

„Tačiau suprantame kad šiuo metu „Echo Moskvy“ neturi vadovo, nes direktorių valdybos pirmininkas [Dmitrijus Černyšenka] tapo vicepremjeru. Vis dėlto visi buvo informuoti, ir mes tokiu būdu informavome akcininkus ir vyriausybę“, – nurodė redaktorius.

Anksčiau pirmadienį A. Venediktovo pavaduotojas Sergejus Buntmanas eteryje pranešė apie programišių ataką prieš radijo tinklapį ir darbuotojų kompiuterius, todėl sutriko ryšys su laidų vedėjais, dirbančiais ne stoties redakcijoje.

„Techniškai ir faktiškai įrodyta, kad vykdomos atakos – ne tik prieš „Echo Moskvy“ svetainę, bet ir prieš „Echo Moskvy“ biurą, mūsų kompiuterius, kompiuterinį ir internetinį ryšį. Dėl to iš dalies kenčia ir telefono ryšys“, – sakė jis.

Iki šiol patiriama sutrikimų bandant prie ryšio kanalų prisijungti laidų vedėjams ir svečiams, pažymėjo „Echo Moskvy“.