Būdamas RT programos rusų kalba vadovu, A. Krasovskis ne vieną mėnesį skelbė neapykantos kupinus komentarus apie Ukrainą. 47 metų vyras nuo vasario mėnesio yra ES sankcijų sąraše.

Skandalas kilo dėl to, kad vienoje televizijos laidoje A. Krasovskis pareikalavo, kad ukrainiečių vaikus, manančius, jog Ukrainą okupavo Rusija, reikia įmesti į upę ir nuskandinti arba uždaryti į trobelę ir padegti.

Jis taip pat neigė Ukrainos teisę egzistuoti, ragino šaudyti ukrainiečius ir menkino išprievartavimus.

Ši laida sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

„Antono Krasovskio pareiškimai yra barbariški ir žiaurūs“, – pirmadienį savo „Telegram“ kanale pareiškė RT vadovė.

„Galbūt Antonas paaiškins, kas jam sukėlė tą laikiną proto užtemimą ir kaip jam visa tai išsprūdo. Sunku patikėti, kad A. Krasovskis nuoširdžiai galvojo, kad reiktų skandinti vaikus. Kol kas stabdau mūsų bendradarbiavimą, nes nei aš, nei kiti RT darbuotojai negalime sau leisti net pagalvoti, kad kuris nors iš mūsų galėtų taip sapalioti“, – savo telegramo kanale rašė M. Simonian.

„Rusijos valdžios finansuojamo RT kanalo laidoje transliacijų direktorius Antonas Krasovskis ragina skandinti ir deginti ukrainiečių vaikus, laido pasibjaurėtinus komentarus apie rusų karių Ukrainoje vykdomus išprievartavimus, ir tvirtina, kad Ukraina neturėtų egzistuoti, o Rusijai besipriešinantys ukrainiečiai turėtų būti nušauti“, – socialiniame tinkle rašė „The Daily Beast“ žurnalistė Julia Davis.

Į A. Krasovskio komentarus jau dėmesį atkreipė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, jo žodžius pavadindamas genocido kurstymu.

Ministras tviteryje pasidalijo A. Krasovskio laidos ištrauka ir paragino šalis, kurios dar nėra uždraudusios RT kanalo, pagaliau tai padaryti: „Vyriausybės, kurios vis dar nėra uždraudusios RT, turėtų pažiūrėti šią ištrauką. Štai ką palaikote, leisdami RT veikti jūsų šalyse. Agresyvus genocido kurstymas (už tai šį žmogų patrauksime teisman), neturintis nieko bendra su žodžio laisve. RT turi būti uždraustas visame pasaulyje!“

Praėjus keturioms dienoms po laidos, televizijos laidų vedėjas nusprendė atsiprašyti už savo žodžius.

Propagandisto teigimu, jis pasijuto „labai nesmagiai“. Savo raginimą žudyti vaikus jis aiškino taip: „Na, būna taip: sėdi TV eteryje, tave užneša. Ir nebegali sustoti. Atsiprašau visų, kuriuos tai išgąsdino“.

„Man tikrai gėda, kad kažkaip nepastebėjau ribos. Apie vaikus“, – sakė A. Krasovskis.

A. Krasovskis, kuris kadaise buvo laikomas liberaliu žurnalistu, pastaraisiais metais ne kartą atkreipė į save dėmesį dėl smurto šlovinimo.

Dar spalio pradžioje jis sakė, kad šlovina raketų smūgius prieš Ukrainą. „Aš šoku balkone su pižama, ant kurios užrašyta „Rusijos armija“, – sakė jis.

Rusijos tyrimų komiteto spaudos tarnyba paskelbė, kad bus tiriami A. Krasovskio komentarai apie „būtinybę skandinti ir deginti ukrainiečių vaikus“. Valstybės Dūmos narys Dmitrijus Saveljevas šį dabar jau buvusį RT kanalo darbuotoją pavadino šalies išdaviku.

Tyrimų komitetas pranešė, kad pirmininkas Aleksandras Bastrykinas nurodė „pateikti ataskaitą apie situaciją, kilusią televizijos kanalo eteryje.“ Su atitinkamu prašymu į A. Bastrykiną esą kreipėsi vienas socialinio tinklo vartotojas.

„Antono Krasovskio pasisakymas – tai monstriška provokacija, Rusijos priešo, kuris nekenčia visko, kas gyva, žodžiai. Mano požiūriu, kiekvienas šio pasisakymo žodis yra nusikaltimas. Žmogus, kurio tokie veiksmai savo destruktyvumu vargu ar dar kam nors galėtų prilygti, privalo būti nedelsiant sulaikytas ir kuo greičiau nuteistas griežčiausia įstatyme numatyta bausme“, – socialiniame tinkle „Vkontakte“ rašė D. Saveljevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)