Maskvos Arbitražo teismo interneto svetainėje pateikti dokumentai rodo, kad lėktuvų atsarginių dalių kompanija „Aviazapčast“ reikalauja iš RN 639,8 mln. rublių (9 mln. eurų).

Partija, kuri jau keleri metai turi finansinių sunkumų, šią paskolą 2014 metais paėmė iš Rusijos banko „First Czech Russian Bank“ (FCRB).

Dokumentai dėl skolos išieškojimo Rusijos teismui buvo pateikti gruodžio mėnesį. M. Le Pen partija buvo informuota laišku, kuriame nurodyta gruodžio 25-osios data, o pirmasis teismo posėdis planuojamas birželį.

RN 2019 metais turėjo vienu kartu sumokėti 9 mln. eurų, prieš tai sumokėjusi palūkanas.

Partijos iždininkas Wallerand'as de Saint-Justas naujienų agentūrai AFP sakė, kad RN palaiko „gerus santykius“ su savo kreditore „Aviazapčast“.

Komentuodamas paskolą jis nurodė: „Vykdome jos sugrąžinimo procesą.“

Pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie šią 2014 metų paskolą imta spėlioti, kad Kremlius remia M. Le Pen partiją, kuri kritikuoja Vakarų sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens per Ukrainos krizę.

2016 metų kovą teisės į pradinę paskolą buvo perduotos Rusijos automobilių nuomos firmai „Konti“, o FCRB netrukus buvo imtas administruoti ir tų pačių metų liepą buvo uždarytas.

Valstybinė Indėlių draudimo agentūra vėliau užsiminė, kad teises į skolą 2016-ųjų lapkritį įgijo „Aviazapčast“.

RN jau buvo įsiskolinusi ankstesne savo forma, kaip „Nacionalinis frontas“, kai jai vadovavo vienas „Fronto“ įkūrėjų, dabartinės lyderės tėvas Jeanas-Marie Le Penas (Žanas Mari Le Penas). M. Le Pen vadovavimą partijai perėmė 2011-aisiais.

2018 metais prancūzų pareigūnai sulaikė 2 mln. eurų valstybės subsidijų, paprastai skiriamų politinėms partijoms, kol bus baigtas tyrimas dėl įtariamo piktnaudžiavimo partijos gautomis Europos Sąjungos lėšomis.

Prancūzijos pareigūnai taip pat siekia iš partijos beveik 11,6 mln. eurų kompensacijos ir palūkanų dėl įtariamo sukčiavimo ir piktnaudžiavimo valstybės lėšomis per 2012 metų parlamento rinkimų kampaniją.

Rusijos naujienų svetainė „Open Media“ pranešė, kad „Aviazapčast“ išsirutuliojo iš vienos sovietinių laikų kompanijos. Ši įmonė ne vien pardavinėja rusiškų lėktuvų dalis Azijos ir Afrikos šalims, bet ir aprūpina metalais Indijos ir Sirijos aerokosminę pramonę.