Raginimai sprukti iš Didžiosios Britanijos ir įsikurti tarp Rusijos rytuose plytinčių tyrų grindžiami prielaida, kad po Skripalių apnuodijimo istorijos galėjo padidėti grėsmė saugumui, be to, esą ypač tikėtinos įvairios provokacijos, rašo „MailOnline“.

Tikslą susigrąžinti užsienyje studijuojantį jaunimą išsikėlusi kampanija buvo pradėta oficialiai susibūrusios, buvusioms sovietinėms valstybėms neva atstovaujančios grupės.

Gyvenimo Londone sutiksiantiems atsisakyti jauniems žmonėms žadama pasiūlyti puikių galimybių Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, tik bėda ta, kad daugeliui tokios kalbos kelia šypseną – apie tai byloja ne vienas socialiniuose tinkluose pasirodęs pašiepiantis komentaras.

Tikrai nemažai gabiausių Rusijos studentų, taip pat daug žadančių finansų ir technikos studijų absolventų pastaraisiais metais veržte veržėsi į garsiausius Didžiosios Britanijos universitetus ir sėkmingai dirbančias įmones.

Tačiau Rusijos federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ darbuotoja Olga Evko randa pagrindą manyti, kad dabar, deja, šie žmonės susiduria su akivaizdžiai negatyviais didėjančios rusofobijos padariniais. („Rossotrudničestvo“ – tai Federalinė agentūra, užsiimanti nepriklausomų valstybių sandraugos, užsienyje gyvenančių tautiečių ir tarptautinio humanitarinio bendradarbiavimo reikalais.)

Rusijos valstybiniai žiniasklaidos kanalai bando tautiečius įtikinti, kad tėvo ir dukters Skripalių apnuodijimas – ne Maskvos, o britų slaptosios žvalgybos tarnybos MI5 arba MI6 darbas, kurio tikslas – pakenkti Kremliui.

Didžioji Britanija buvo apkaltinta ir dėl cheminio antpuolio Sirijoje.

„Užsienyje studijuojančios mūsų šalies jaunuomenės klausimas dabar išties labai aktualus“, – sakė dar viena kampanijos, primenančios, kad metas grįžti namo, iniciatorė, Oksana Buriak.

„Turime rimtų priežasčių sunerimti, kad rusų jaunimas gali nukentėti dėl provokacijų, vykstančių neprielankumą mūsų atžvilgiu reiškiančiose šalyse“, – pridūrė ji.

Olegas Mansurovas iš verslininkų asociacijos „PreActum“ atskleidė dar vieną numatytą planą.

Išsilavinimą Didžiojoje Britanijoje įgiję ir darbo patirties šioje užsienio valstybėje turintys jauni žmonės, pasak jo, galės dalyvauti ambicinguose projektuose, vykdomuose, pavyzdžiui, Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Idėjų kupinus abiturientus jis entuziastingai ragino grįžti ir prisidėti prie plėtros darbų Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Anot raginimo grįžti namo akcijos sumanytojų, išradingiausiam jaunimui bus pasiūlyti patrauklūs atlyginimai.

Taip pat nurodoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas laikosi nuomonės, jog, siekiant atremti žlugdantį Vakarų paskelbtų sankcijų poveikį, būtina visomis išgalėmis kelti ekonomikos lygį vykdant projektus Rytų Sibire ir Ramiojo vandenyno skalaujamuose Rusijos regionuose, t. y. plečiant dujų ir naftos gavybos mastą, didinant aukso ir deimantų kasybos apsukas, stengiantis pagaminti daugiau branduolinės energijos ir plėtojant technologijų pagrindu kuriamą ekonomiką.

Užsienyje gyvenantys tautiečiai Rusijoje bus sutikti išskėstomis rankomis – „labai tikėtina“, kad taip bus, sakoma jiems. Lygiai kaip „labai tikėtina“ atrodė Theresai May, kad išpuolį Solsberyje surengė Rusija.

Žinoma, ne visiems grįžtantiems, anot kampanijos organizatorių, teks vykti net į Sibirą.

Kai kurie, esą, bus skubos tvarka priimti į Rusijos sostinėje veikiančias aukščiausio lygio švietimo įstaigas, tokias kaip prestižinis Maskvos valstybinis tarptautinių santykiu institutas.

Remiantis Didžiosios Britanijos ambasados perduotu pranešimu, rusai kaip visada laukiami Jungtinėje Karalystėje ir kaip studentai, ir kaip turistai.

Didžiojoje Britanijoje demonstruojamo atšiaurumo rusų atžvilgiu apraiškų nepavyko identifikuoti ir laikraščio „Kommersant“ žurnalistams.

Rusijos vykdoma iniciatyva buvo tiesiog išjuokta socialiniuose tinkluose.

„Negaliu nustoti juoktis, – parašė Jana Prigožina. – Nejaugi tikimasi, kad šitiek laiko neįtikėtinai sunkiam žingsniui – studijuoti užsienyje – skyrę žmonės galėtų susivilioti perspektyva kurti skaitmeninę ekonomiką Rusijos Tolimuosiuose Rytuose?“

„Ir kodėl gi Kembridže įgyto daktaro diplomo nepanaudojus įsidarbinant Magadane?“ – sarkastiškai klausia Maria G.

„Lai įsitikina, kad tokias užduotis numatė tikriems patriotams. O ką, jei tie grįžę jaunuoliai pasirodytų esą iš MI6? Tai bent būtų skandalas!“ – parašė Timuras.

Maskvos inicijuotos akcijos šalininkė O. Buriak pašaipiais pastebėjimais nesišvaisto. Anot jos, santykiai tarp Rusijos, JAV ir keleto Europos šalių, o visų pirma, Didžiosios Britanijos, pastaruoju metu gerokai komplikavosi.

„Mūsų šaliai paskelbtos sankcijos. Namo išsiųsta daugiau nei šimtas diplomatų. Tokios iniciatyvos ėmėsi Didžioji Britanija, privertusi solidarizuotis dar keletą Europos šalių. Taigi, užsienyje studijuojančio Rusijos jaunimo saugumas šiandien didžiai abejotinas. Esama rimto pagrindo manyti, kad jauni rusų tautybės žmonės gali tapti provokacijų aukomis nedraugišką požiūrį [mūsų atžvilgiu] demonstruojančiose šalyse“, – dėstė O. Buriak.