FSB, sovietų KGB įpėdinė, antradienį tvirtino, kad Ukrainos karinė žvalgyba įsigijo sprogstamąjį įtaisą ir pažadėjo 2 tūkst. dolerių piniginį atlygį vyrams, kurie jį padėtų. Visi penki sulaikyti vyrai yra Krymo totoriai, iš Krymo kilusios turkų etninės mažumos. Tarp suimtųjų buvo ir Narimanas Dželijalis, Krymo totorių atstovaujamosios institucijos Medžliso pirmininko pavaduotojas. Rusija uždraudė Medžlisą 2016 metais.

Dabar penkiems vyrams gresia ilga laisvės atėmimo bausmė, jei bus pripažinti kaltais, o tai iš esmės neišvengiama griežtai kontroliuojamoje Rusijos teisinėje sistemoje, kurioje kaltinamieji beveik niekada nėra pripažįstami nekaltais.

Dujotiekis netoli Krymo sostinės Simferopolio buvo pažeistas rugpjūtį. Remiantis šaltiniais Kijeve, penkių vyrų areštas sukėlė demonstracijas, per kurias dar apie 50 Krymo totorių buvo policijos sulaikyti. Ukrainoje areštas buvo pasmerktas kaip žingsnis prieš Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos priešininkus. Ukrainos užsienio reikalų ministerija kalbėjo apie „represijas“, kuriomis siekiama „įbauginti Krymo totorių atstovus ir išstumti juos iš laikinai okupuoto pusiasalio“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)