Rusijos tyrimų duomenimis, grupuotė, kurios lyderiu laikomas A. Gagijevas, yra atsakingas už Vladikaukazo mero Vitalijaus Karajevo, Šiaurės Osetijos vyriausybės vadovo pavaduotojo Kazbeko Pagijevo ir dar keleto aukštas pareigas Šiaurės Osetijoje užėmusių policijos pareigūnų nužudymą, skelbia BBC.

Be to, Džako taip pat kaltinamas nusikalstamų organizacijų kūrimu, organizuotu nusikalstamumu ir sukčiavimu. „Gagijevo gaują“ Rusijos žiniasklaida vadina stambiausia šalies organizuoto nusikalstamumo grupuote, o patį A. Gagijevą – pavojingiausiu Rusijos nusikalstamo pasaulio autoritetu.

Kai kurie A. Gagijevo bendrininkai buvo sulaikyti ir nuteisti – jie dar ilgus metus kalės. Pačiam A. Gagijevui pavyko slapstytis. 2014-ųjų spalį buvo paskelbta tarptautinė nusikaltėlio paieška. A. Gagijevas buvo sulaikytas Austrijoje 2015-ųjų sausį.

Rusijos žiniasklaidos duomenimis, A. Gagijevas Europoje bandė prašyti politinio prieglobsčio, tvirtindamas, kad jo persekiojimas Rusijoje yra politinio pobūdžio, nes jis neva kovojo už „progruzišką“ Šiaurės Osetijos ateitį.

Tačiau praėjusių metų rugsėjį Vienos aukščiausiasis teismas patenkino Rusijos generalinės prokuratūros prašymą dėl A. Gagijevo išdavimo. Vienos teismas tuomet pareiškė sulaukęs „diplomatinio patvirtinimo ir garantijos, kad A. Gagijevo teismo proceso metu Rusija nesiims kankinimų ir nepažeis žmogaus teisių“.

Iš pradžių planuota, kad A. Gagijevas bus išduotas Rusijai 2017-ųjų lapkritį, bet išdavimo procesas buvo sustabdytas, nes ruso gynyba pateikė Austrijos teisėsaugos organizacijoms pažymą apie tai, kad A. Gagijevą kankina aerofobija, todėl numatomam jo perkėlimui lėktuvu gali iškilti kliūčių.

Vėliau du nepriklausomi ekspertai nustatė, kad kaltinamasis savo sutrikimą simuliavo.

Kitokia realybė

Tyrimo duomenimis, „Gagijevo gauja“ buvo įkurta 2004 metais, tuomet ją sudarė ne daugiau nei 50 narių. Žiniasklaidos pranešimuose apie „Gagijevo gaujos“ tyrimą buvo pažymima, kad grupuotėje veikė daug teisėsaugos organų atstovų. Pavyzdžiui, grupuotėje buvo Muratas Gabejevas, vieno iš Šiaurės Osetijos regionų prokuroro padėjėjas, o kitas gaujos narys Romanas Kalagovas buvo Šiaurės Osetijos kovos su organizuotu nusikalstamumu institucijos darbuotojas.

Laikraštis „Moskovskij Komsomolets“ su nuoroda į šaltinius rašė, kad A. Gagijevas yra neprastas psichologas, gebėjęs sukurti savotišką kitokią realybę, kurioje gyveno grupuotės nariai.

Laikraščio duomenimis, daugelis jų tikėjo, jog yra slapti Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) bendradarbiai, vykdantys slaptas užduotis – vadinasi, tarnaujantys Rusijos gerovei.

Toks narių tikėjimas tarnavimu tėvynei siejasi ir su tuo, kad A. Gagijevui pavyko sukurti iliuziją, jog grupuotės veiksmai yra teisėti.

Kai gauja tik pradėjo savo veiklą Šiaurės Osetijoje, žmonių grobimas šiame regione buvo rimta problema. „Gagijevo gauja“ aktyviai vykdė pagrobtųjų išlaisvinimą, tačiau tuo pat metu grupuotės nariai žudydavo pagrobėjus.

Rusijos žiniasklaida su nuoroda į šaltinius rašė, kad A. Gagijevas buvo daugybės nekilnojamojo turto objektų ir įmonių savininkas. „Moskovskij Komsomolets“ duomenimis, A. Gagijevas yra vienas stambiausių laivų statyklų savininkų. Didelė dalis A. Gagijevui priklausančių objektų Šiaurės Osetijoje formaliai priklauso jam pavaldiems žmonėms.

„Gagijevo gaujos“ aukos

Kaip parodė tyrimas, A. Gagijevo vadovaujama žudikų grupuotė atsakinga už dešimčių Šiaurės Osetijos valdžios atstovų, saugumo pareigūnų ir verslininkų nužudymą.

2008 metais Šiaurės Osetiją sukrėtė visa žmogžudysčių ir pasikėsinimų į aukštus postus užimančius pareigūnus virtinė.

Metų pradžioje buvo įvykdytas pasikėsinimas į Šiaurės Osetijos administracijos vadovą Sergejų Takojevą, kuriam pavyko išgyventi. Kovą Vladikaukazo centre nužudytas kovos su organizuotu nusikalstamumu valdybos vadovas Markas Mecajevas.

Tų pačių metų spalį nužudytas Rusijos vidaus reikalų ministerijos nusikalstamų tyrimų skyriaus vadovas Vitalijus Čeldijevas ir jo 20-metis sūnus Zauras.

Lapkritį prie savo namų vartų nužudytas Vladikaukazo meras Vitalijus Karajevas, o spalį pašautas vyriausybės vadovo pavaduotojas ir buvęs Vladikaukazo meras Kazbekas Pagijevas.

Tyrimo duomenimis, Maskvoje „Gagijevo gaujos“ aukomis tapo bankų „Sodbiznesbank“ ir „Kredittrast“ savininkas Aleksandras Slesarevas ir jo šeimos nariai, banko „Nacionalnij Kapital“ savininkas Dmitrijus Plitnikas ir banko „Kutuzovskij“ valdybos pirmininkas Olegas Novoselskij.

Tarp grupuotės įvykdytų išpuolių yra ir 2012-ųjų rugpjūtį įvykdytas pasikėsinimas į tyrėją iš Maskvos Aleksandrą Leonovą, 2011-aisiais įvykusi lizingo įmonės „Finansovaja lizingovaja kompanija“ pirmojo generalinio direktoriaus pavaduotojo Andrejaus Burlakovo žmogžudystė ir pasikėsinimas į jo žmoną, taip pat Vladikaukazo pramoninio rajono prokuroro pavaduotojo Olego Ozijevo nužudymas.

Daugiau nei 10 nusikalstamos organizacijos narių jau skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės, o pats A. Gagijevas nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Kai kurie gaujos nariai yra sulaikyti, vykdoma dar 12 narių tarptautinė paieška.

DELFI primena, kad Austrija išdavė Maskvai vienos stambios nusikalstamos grupuotės vadeivą Aslaną Gagijevą, kaltinamą įvykdžius per 40 užsakomųjų žmogžudysčių, trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Rusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė Irina Volk.

„Šiandien... iš Vienos į Maskvą buvo perduotas 1971 metais gimęs Aslanas Gagijevas, kaltinamas įvykdžius nusikaltimų, numatytų šiais straipsniais: „Nusikalstamos grupuotės organizavimas“, „Banditizmas“, „Žmogžudystė“, „Neteisėtas ginklo įsigijimas ar pardavimas“ ir „Sukčiavimas“, – sakė I. Volk.

Ji pridūrė, kad A. Gagijevas prisidėjęs prie dešimties užsakomųjų žmogžudysčių; tarp jų aukų buvo teisėsaugos institucijų vadovų, įtakingų valdininkų ir žinomų verslininkų.

„A. Gagijevui pavyko pasislėpti; jis buvo ieškomas nuo 2014 metų spalio. 2015 metų sausį jis buvo sulaikytas Austrijos Respublikoje. Vienos oro uoste Aslanas Gagijevas buvo perduotas (Rusijos teisėsaugai). Jis bus specialiąja palyda nuskraidintas į Maskvą“, – nurodė I. Volk.