„Būtų labai gerai anksčiau surengti parlamento rinkimus; tai būtų gera politinės diskusijos forma“, – Karakase duodamas interviu šiai agentūrai sakė N. Maduro.

N. Maduro trečiadienį sakė norintis derėtis su savo šalies opozicija.

N. Maduro „RIA Novosti“ sakė, kad „nori susėsti derybų su opozicija, Venesuelos taikos ir ateities labui“. Pasak jo, derybos galėtų būti surengtos tarpininkaujant kitoms šalims.

Rusija, viena ištikimiausių N. Maduro rėmėjų, jau pasisiūlė tarpininkauti.

Naftos turtinga, bet ekonomikos krachą patyrusi Venesuela išgyvena sunkią politinę krizę. Opozicijos lyderis Juanas Guaido praėjusią savaitę pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas ir paragino piliečius trečiadienį streikais mesti iššūkį N. Maduro.

JAV, tuzinas Lotynų Amerikos šalių ir Kanada pripažino J. Guaido laikinuoju prezidentu, o Kinija ir Rusija – dvi pagrindinės Venesuelos skolintojos – paragino nesikišti.

Interviu „RIA Novosti“ N. Maduro taip pat sakė, kad parems pirmalaikius parlamento rinkimus.

„Būtų labai gerai anksčiau surengti parlamento rinkimus; tai būtų gera politinės diskusijos forma“, – sakė jis.

Tuo pačiu jis atmetė galimybę greitu laiku surengti naujus prezidento rinkimus.

„Prezidento rinkimai Venesueloje įvyko, o jei imperialistai nori naujų rinkimų, tegu laukia iki 2025-ųjų“, – sakė jis, tikriausiai turėdamas omenyje Vašingtoną.

N. Maduro valdo nuo 2013 metų, bet jo perrinkimą gegužės mėnesį neteisėtu vadina Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir Amerikos Valstybių Organizacija.

Puolamas lyderis taip pat užsiminė, kad tvirtai kontroliuoja armiją, kurios parama jam yra itin svarbi.

„Vykdau vyriausiojo vado pareigas pagal konstituciją, stiprindamas nacionalines Bolivaro ginkluotąsias pajėgas, – sakė jis. – Na, o Bolivaro ginkluotosios pajėgos demonstruoja etikos, lojalumo ir disciplinos pamoką.“

N. Maduro taip pat teigė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė Kolumbijos vyriausybei jį nužudyti.

„Jei man vieną dieną kas nors atsitiks, tuomet už viską, kas man nutiks, bus atsakingi Donaldas Trumpas ir Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque", – sakė jis, bet pridūrė, kad yra gerose rankose.

„Tuo pačiu metu esu apsaugotas. Turime gerą gynybos sistemą, be to, turime (ir) svarbesnę apsaugą – tai Dievo, suteiksiančio man ilgą gyvenimą, apsauga“, – pridūrė N. Maduro.

Rusija smerkė opozicijos „valdžios uzurpavimą“ ir pavadino N. Maduro teisėtu Venesuelos lyderiu.

Rusija ir Venesuela turi ilgą tarpusavio ryšių istoriją; N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas, garsėjęs tiradomis prieš Jungtines Valstijas, būdavo laukiamas svečias Kremliuje.

Guaido reikalauja ES sankcijų Maduro

Laikinuoju Venesuelos prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido paragino Europos Sąjungą (ES) skelbti sankcijas prezidentui Nicolui Maduro. „Mums reikia sankcijų iš ES, kaip jos buvo nuspręstos JAV, - pareiškė J. Guaido Vokietijos laikraščiui „Bild“. - Pas mus čia yra diktatūra, todėl būtinas spaudimas. Nužudoma vis daugiau žmonių. Be to, nėra abejonių, kad šis režimas yra visiškai korumpuotas“.

J. Guaido nori, kad Europa rimtai vertintų ultimatumą N. Maduro ir „tada darytų išvadas“. Kelios ES šalys pažadėjo paramą opozicijos lyderiui ir paskelbė ultimatumą N. Maduro, reikalaudamos per aštuonias dienas surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju ir jos ketina oficialiai pripažinti J. Guaido prezidentu.

N. Maduro ultimatumą atmetė. Savaitės pradžioje JAV paskelbė naujas sankcijas Venesuelos valstybiniam naftos koncernui PDVSA ir JAV veikiančiai jos patronuojamai įmonei „Citago“.

Kalbėdamas su laikraščiu „Bild“, J. Guaido piešė liūdną padėties Venesueloje vaizdą. „Vien tik praėjusią savaitę per protestus buvo sulaikyta 700 žmonių. Kalėjimuose yra 300 politinių kalinių, - kalbėjo jis. - Mes visi gyvename ant ribos būti suimti ar net nužudyti“.