Per šaudynes žuvo vienas asmuo ir dar penki žmonės buvo sužeisti. Užpuoliką nukovė saugumo pajėgos.

Nors oficialaus patvirtinimo apie užpuoliko tapatybę negauta, Rusijos žiniasklaida skelbia, kad tai buvęs apsaugos darbuotojas, kuris laisvalaikiu užsiėmė šaudymu ir gyveno Podolsko mieste, esančiame maždaug už 40 km į pietus nuo Maskvos.

Bulvarinis laikraštis „Komsomolskaya Pravda“ ir televizijos tinklas „Ren TV“ nurodo, kad įtariamas užpuolikas turėjo septynių šaunamųjų ginklų arsenalą, kuriuos įsigijo legaliai.

Rusijos tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, nurodė, kad žuvo vienas saugumo tarnybos pareigūnas, o dar penki žmonės, tarp kurių vienas civilis, buvo sužaloti.

Kaip pranešama, užpuolikas dalyvaudavo taiklaus šaudymo varžybose, o jo šaudymo klubo instruktorius Olegas Solovičius laikraščiui „Komsomolskaya Pravda“ sakė, kad ginklus jis įsigijo legaliai, bet „šaudė blogai“.

Laikraštis taip pat pasikalbėjo su įtariamo šaulio motina, kuri teigė, kad sūnus dirbo apsaugos darbuotoju, bet neseniai nustojo dirbti ir „kalbėdavosi telefonu su kažkokiais arabais“, bet pridūrė nesupratusi jų pokalbių anglų kalba.

Šaudynės surengtos ankstų ketvirtadienio vakarą, kai dauguma žmonių keliavo iš darbų į namus arba leido laiką kavinėse.

Paskelbtoje filmuotojo medžiagoje iš įvykio vietos matyti, kaip bėga supanikavę žmonės, o paviešintoje įtariamo nukauto šaulio nuotraukoje matomas barzdotas vyras su akiniais ir kruvinu veidu. Šaudynių motyvai kol kas neaiškūs, jos surengtos saugumo tarnybos dienos, minimos gruodžio 20 d., išvakarėse.

„Komsomolskaja pravda“ paskelbė nedidelio penkiaaukščio namo, kuriame gyveno užpuolikas, nuotrauką, tyrėjams ten atlikus kratą.

Išpuolis įvyko ankstyvą vakarą, kai žmonės grįžinėjo iš darbo ar sėdėjo kavinėse.

Praeivių filmuotoje medžiaga matyti bėgantys panikos apimti žmonės, o liudininkai pasakojo naujienų agentūrai AFP, kad nuaidėjus šūviams jie pasislėpė kavinėse.

Šaulio motyvai lieka neaiškūs.

Incidentas įvyko Karinės kontržvalgybos dieną ir penktadienį minimos Saugumo tarnybos dienos išvakarėse.

Išpuolio metu prezidentas Vladimiras Putinas, buvęs FSB vadovas ir KGB agentas, sakė kalbą iškilmingame saugumo tarnybų renginyje. Keliomis valandomis anksčiau jis dalyvavo ilgoje kasmetinėje spaudos konferencijoje Maskvos centre.

Per pastaruosius kelerius metus Rusija nukentėjo nuo daugybės išpuolių, dėl kurių kaltinami islamistų kovotojai, daugeliu atvejų – kilę iš neramaus Šiaurės Kaukazo regiono.

Rusijos teismas anksčiau šį mėnesį skyrė bausmes, įskaitant kalinimą iki gyvos galvos, 11 žmonių, pripažintų kaltais dėl aukų pareikalavusio sprogdinimo Sankt Peterburgo metropolitene, įvykdyto 2017 metais. Tąsyk žuvo 15 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Pernai 17-metis anarchistas susisprogdino prie įėjimo į FSB regioninę būstinę šiauriniame Archangelsko mieste.