Rusijos žiniasklaida taip pat publikavo esą vilkiko tikrinimo metu filmuotą medžiagą bei krovinio rentgeno nuotrauką muitinės poste.

Žurnalistai ir analitikai pastebi, kad filmuotoje medžiagoje, esą, rodomas vienas vilkikas, o rentgeno nuotraukoje – kitas. OSNIT analitikas Oliveris Alexanderis atkreipia dėmesį į transporto priemonės ratų skaičių. Filmuotoje medžiagoje priekinėje dalyje yra dvi poros ratų, o rentgeno nuotraukoje – tik viena. „Agentstvo“ taip pat pastebi, kad vaizdo medžiagoje skiriasi atsarginio rato padėtis.

Krymo tiltas

O. Alexanderis pareiškė, kad stebėjimo kamerų įrašuose figūruoja „International ProStar“ vilkikas. Tokį vilkiką, kaip skelbia „Baza“, vairavo Machiras Jusibovas.

„Agentstvo“ rašė, kad rentgeno nuotraukoje kitas vilkikas, ta nuotrauka daryta, esą, dar Jerevane. Galimas dalykas, kad rentgeno nuotraukoje įamžintas DAF prekės ženklo vilkikas, kuris ir minimas FSB ataskaitoje. Joje teigiama, kad būtent šis vilkikas spalio 4 dieną kirto Rusijos ir Sakartvelo sieną. Šio vilkiko nuotrauką publikavo „Baza“.

Apie tai rašo ir Ruslanas Levijevas iš „Conflict Intelligence Team“ (CIT): „Tai, kad tai buvo skirtingi vilkikai, buvo teigiama nuo pat pradžių. Pirmasis – DAF, be krovinio iš Sakartvelo-Armėnijos iki Avmaviro, yra nuotrauka FSB ataskaitoje, būtent jo rentgenas, darytas pasienio poste „Verchnyj Lars“, ir pateikiamas publikacijoje“.

Antrasis – „International ProStar“, esą, paėmęs krovinį iš sandėlio Armavire ir vežęs į Krymą. Jo krovinio rentgenas nedarytas, bet apie tai jau kalbėta nuo pat pradžių. Bet yra kadrų, kaip jis tikrinamas prieš įvažiuojant ant tilto.“

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas atsakė komentuoti FSB pareiškimus, žinybos veiklą pavadinęs „melu“: „Šiaip sunku patikėti, kad jie Krymo rajone dar nerado jokios vizinės kortelės.“

Krymo tiltas

Bulgarijos valdžios atstovai dar spalio 11 dieną skelbė, kad specialiosioms tarnyboms patikėta pasiaiškinti dėl „kėslų ir bandymų susieti Bulgariją“ su sprogimu ant tilto. „Labai aiškiai nustatyta, kad ant Krymo tilto susprogdintas sunkvežimis niekada nebuvo Bulgarijos teritorijoje, nors ji ir buvo įvardijama kaip bazinis jo maršruto taškas“, – teigia šalies atstovai.

Pranešime teigiama, kad, remiantis Rusijos žiniasklaidos duomenimis, vilkikas gabeno polietileninę plėvelę. Remiantis Bulgarijos specialiųjų tarnybų atliktu patikrinimu, analogiškos prekės į šalies teritoriją buvo atvežtos iš kitos Europos Sąjungos valstybės narės „konteineryje su teisingai parengtais tranzito dokumentais“. Rugsėjo 17 dieną krovinys buvo išvežtas kitos šalies, ne Rusijos, kryptimi, teigiama pranešime.

„Bulgarijos valdžia jokiais būdais neleis mūsų šalies vardo vienu ar kitu būdu sieti su kokia nors teroristine veikla“, – pareiškė šalies valdžios atstovai.

Vilkiko su sprogmenimis faktą neigia ir Sakartvelas. Sakartvelo finansų viceministras Georgijus Kakauridze pareiškė, kad vilkikas šalies muitinės sienos nekirto.

„Girdimi įvairūs kaltinimai, neturintys absoliučiai jokio pagrindo. Nė vienas krovinys su trotilu, nė vienas vilkikas ar vagonas su kitomis sprogstamosiomis medžiagomis mūsų muitinės sienos nekirto. Jeigu kas nors ims tvirtinti, kad jis tą seną kirto, prasidės tyrimas, ir kalti asmenys bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tik esu įsitikinęs, kad neprivalau teisintis dėl visko, kas ką kalba. Žinau, kad vilkikas sienos nekirto“, – sakė viceministras.

„Tai visiška nesąmonė ir neturi nieko bendra su Sakartvelu. Nežinau, kodėl jiems to reikia, tikriausiai dėl vidinio „piaro“. Negaliu pasakyti... tai neturi nieko bendra su Sakartvelu“, – komentavo Tbilisio meras Kacha Kaladzė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)