Kalbą jis pasakys kelios dienos po to, kai Rusija dalyvavo Irano – kai kurių arabų valstybių priešininko – surengtame viršūnių susitikime.

S. Lavrovas susitiks su Arabų Lygos vadovu Ahmedu Aboul Gheitu ir 22 šį bloką sudarančių valstybių atstovais, ketvirtadienį paskelbė organizacija.

Jungtinės Valstijos stengiasi izoliuoti Rusiją pasaulyje dėl jos invazijos į Ukrainą. Anksčiau šį mėnesį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atsisakė susitikti su S. Lavrovu per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Balyje.

Paklaustas apie S. Lavrovo kelionę, JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad JAV „mažiau rūpinasi tuo, su kuo bendrauja užsienio reikalų ministras Lavrovas ir jo kolegos, ir didesnį dėmesį skiria jų girdimoms žinutėms“.

„Suprantame, kad šalys visame pasaulyje palaiko individualius unikalius santykius su Rusija. Tačiau yra pagrindinių principų, įskaitant mintį, kad galia XXI amžiuje negali daryti, ką panorėjusi“, – sakė jis.

Antradienį Irano prezidentas Ebrahimas Raisi surengė viršūnių susitikimą su Rusijos ir Turkijos vadovais Vladimiru Putinu ir Recepu Tayyipu Erdoganu.

Oficiali viršūnių susitikimo tema buvo konflikto draskoma Sirija, kur Iranas ir Rusija remia vyriausybę, o Turkija – su režimu kovojančias grupes.

Vėliau Turkija paskelbė pasiekusi susitarimą dėl grūdų išvežimo iš blokuojamų Ukrainos uostų.

Karas Ukrainoje pakirto maisto saugumą arabų šalyse, nes daugelis jų yra labai priklausomos nuo kviečių importo iš Ukrainos.

Teherano viršūnių susitikimas įvyko kelios dienos po JAV prezidento Joe Bideno kelionės Viduriniuose Rytuose, kur jis apsilankė Izraelyje, Palestiniečių teritorijose ir Saudo Arabijoje.

Jeruzalėje J. Bidenas ir Izraelio laikinasis premjeras Yairas Lapidas paskelbė naują saugumo paktą – juo Vašingtonas įpareigojamas niekada neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų.

Lankydamasis Saudo Arabijoje JAV prezidentas pabrėžė, kad jo šalis „nesitrauks ir nepaliks vakuumo, kurį užpildytų Kinija, Rusija ar Iranas“.

Kai kurių arabų šalių – valdomų sunitų – santykiai su Iranu yra įtempti. Šios šalys kaltina Teheraną dalyvavimu daugelyje regiono konfliktų, įskaitant karus Sirijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją