Žurnalistas minėjo savo paties parašytą istoriją, kuri buvo publikuota spalio 15 d. Kalbintas buvęs „trolių fabriko“ narys papasakojo, kad rusai tapo Rusijos prezidento Vladimiro Putino kampanijos, skirtos daryti įtaką 2016 m. rinkimams, dalimi.

Nepriklausoma Rusijos televizija „Dožd“ ėmė interviu iš trolių agentūros darbuotojo, prisistatančio Maksimo vardu. Vyras papasakojo, kad „trolių fabrikas“, formaliai vadinamas Internetinių tyrimų agentūra, buvo nusitaikiusi į komentarų skiltis populiariuose tinklapiuose, kur buvo publikuojamos žinutės, kritikuojančios Hillary Clinton dėl praeityje jos šeimą krėtusių skandalų ir skandalo dėl jos privataus elektroninio pašto.

Dar „trolių“ buvo reikalaujama skelbti žinutes apie ginklus ir homoseksualus religinių temų kontekste. Jiems buvo griežtai draudžiama minėti Rusiją ar Rusijos prezidentą V. Putiną, o savo rusišką kilmę buvo liepiama maskuoti naudojant virtualius privačius tinklus (VPN).

Nors duomenys nėra patikrinti, pranešama, kad rusai pirko politinę reklamą socialiniuose tinkuose mėgindami daryti įtaką rinkėjams.

„Maksimo viršininkai tikrindavo kiekvieną kablelį, nes norėjo būti tikri, kad jis buvo padėtas tinkamoje vietoje ir tai skamba kaip amerikietiška amerikiečių rašyta žinutė, - teigė M. Isikoffas. – Pirmiausia jis keldavo komentarus į internetines didžiųjų naujienų organizacijų („The Washington Post“, „The New York Times“ ir kt.) svetaines.

Kaip pasakojo pats Maksimas, jis dirbo „trolių fabrike“ 2015 m., kai neigiami komentarai apie H. Clinton jau buvo skelbiami.

„Iš pradžių buvome verčiami žiūrėti „Kortų namelį“ anglų kalba, - interviu pasakojo jis. – Buvo privaloma žinoti visas pagrindines Jungtinių Amerikos Valstijų problemas. Mokesčių problemas, homoseksualų problemas, viską, kas susiję su seksualinėmis mažumomis, ginklais.“

„Kortų namelis“ – tai serialas apie Franką Underwoodą, kurio vaidmenį atlieka Kevinas Spacey, apie jo žmoną Claire (vaidina Robin Wright). Ši sutuoktinių pora siekia aukštumų Vašingtone. Tai šou, kuriame nuolat balansuojama ties absurdo riba, kur žmogžudystės ir šmeižtas yra Underwoodų įtakos skleidimo įrankiai.

„Kortų namelio“ elementas yra naujas, nesame apie tai girdėję anksčiau, - pripažino M. Isikoffas. – Tam tikra prasme JAV politikos versija, pateikiama „Kortų namelyje“, kur kas labiau panaši į Rusijos, o ne į JAV politiką. Neturime duomenų, kurie galėtų patvirtinti, kad įtakingi JAV politikai užsakytų politinių priešininkų ar žurnalistų žmogžudystę, o štai Rusijoje tokie dalykai vyksta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)