„Prieš išorinius „Dožd“ serverius maždaug dvi savaites buvo vykdomos DDoS (paskirstytojo atsisakymo aptarnauti) atakos. Apie tai pranešė ryšio operatorius „Mastertel“, – sakoma antradienio pranešime „Dožd“ interneto svetainėje.

DDoS atakų organizatoriai paprastai pasitelkia „kompiuterių zombių“ tinklus, sudarytus iš žalingomis programomis užkrėstų kompiuterių, per kuriuos masiškai siunčiamos komandos prie taikiniu pasirinkto tinklalapio, tokiu būdu paralyžiuojant jo darbą.

Pasak televizijos, pirmoji DDoS ataka buvo įvykdyta sausio 9 dieną, o pačios didžiausios atakos įvyko sausio 13 ir 14 dienomis, jų galingumas buvo atitinkamai maždaug 38 ir 24 gigabitai per sekundę. Sausio 22-ąją įvyko beveik 5 gigabitų per sekundę galingumo ataka.

„Dėl atakų sutriko interneto svetainės ir „Dožd“ darbuotojų darbinių pašto dėžučių darbas, taip pat strigo interneto ryšys redakcijoje“, – nurodė televizija.

Pirmadienį Rusijos radijas „Echo Moskvy“ pranešė kreipęsis į teisėsaugos institucijas dėl „galingų“ kibernetinių atakų. Jos pradėtos rengti maždaug sausio 13 dieną, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė radijo vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

„Jos ypatingos tuo, kad puolama ne tik svetainė – tai yra įprastas reikalas ir esame įpratę tai atremti – bet ir „Echo Moskvy“ ryšio kanalai, kai išeina laidos su vedėjais, dirbančiais per atstumą – Julia Latynina, Jevgenija Albac, Sergejumi Parchomenka“, – pažymėjo redaktorius.

Be to, į programišių taikiklį pateko biuro kompiuteriai – taigi, „Echo Moskvy“ neturėjo prieigos prie naujienų agentūrų medžiagos.

„Labai svarbu, kad puolami interneto ryšio kanalai, įskaitant ryšį su palydovu, per kurį mūsų partneriai regionuose gauna signalą. Tai labai patyrusių [veikėjų rengiamos], labai galingos DDoS atakos. Specialistai mums sako, kad tokias galimybes turi labai stambios struktūros – tai nėra kažkokie Juodkalnijos jaunuoliai, švelniai tariant“, – pareiškė A. Venediktovas ir pridūrė, kad radijo stoties specialistai jau išmoko atremti visas šias atakas.