Ukrainoje didvyre garbinamai Nadijai gresia 25 metai kalėjimo dėl, kaip tvirtina kaltintojai, jos dalyvavimo dviejų žurnalistų nužudyme karo veiksmų apimtuose Ukrainos rytuose praėjusiais metais.

34-erių N.Savčenko neigia jai pareikštus kaltinimus ir protestuodama dėl arešto daugiau kaip 80 parų badavo.

Antradienį ji pasirodė teisme Donecko mieste, esančiame Rusijos pietuose Rostovo prie Dono srityje prie sienos su Ukraina. Jau antrą kartą čia surengtas preliminarus svarstymas. Kiek anksčiau N.Savčenko advokatai prašė perkelti teismo procesą į Maskvą, bet prašymas nebuvo patenkintas.

Per uždarą teismo posėdį jos advokatai paprašė paleisti N.Savčenko, remdamiesi jos diplomatiniu imunitetu – ji yra Ukrainos delegatė į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją.

„Teismas neatsižvelgė į gynybos aiškinimą ir pratęsė Savčenko įkalinimą dar šešiems mėnesiams“, – sakė jos advokatas Markas Feiginas žurnalistams prie teismo rūmų. Jis pridūrė, kad gynėjai užprotestavo šią teismo sutartį. Nutarta, kad protestą svarstys trijų teisėjų grupė.

N.Savčenko byla apima Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino žūtį per apšaudymą 2014 metų birželio 17 dieną Ukrainos Luhansko srityje.

Ukrainietė sraigtasparnio pilotė, būdama vieno Ukrainos bataliono savanore, kaltinama tą dieną stebėjusi šiuos du žurnalistus ir koregavusi artilerijos ugnį, perduodama batalionui 9 civilių buvimo vietą; tarp jų buvo ir trys žurnalistai, kurie filmavo kontrolės postą.

Ukrainietė taip pat kaltinama praėjusių metų birželio 23 dieną neteisėtai kirtusi sieną ir patekusi į Rusijos teritoriją, kur buvusi sulaikyta.

Kijevas tai neigia, ir sako, kad N.Savčenko buvo pagrobta Ukrainos teritorijoje ir pergabenta į Rusiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)